Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Προς αποχώρηση ο Γκμπάγκμπο μετά την εισβολή ΟΗΕ - Γαλλίας

Αλλη μια ιμπεριαλιστική επέμβαση μέσω ΟΗΕ, για «ανθρωπιστικούς» λόγους
Αλλη μια ιμπεριαλιστική επέμβαση μέσω ΟΗΕ, για «ανθρωπιστικούς» λόγους
AMΠΙΤΖΑΝ.--

Μετά από την ολονύχτια αιματηρή στρατιωτική επέμβαση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας δυνάμεις της Γαλλίας και του ΟΗΕ στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, ο απερχόμενος πρόεδρος Λοράν Γκμπάγκμπο διαπραγματευόταν διά αντιπροσώπων την έξοδό του από την εξουσία, ενδεχομένως και από τη χώρα...

Το ρόλο διαπραγμάτευσης είχαν αναλάβει τρεις πιστοί στρατηγοί - μεταξύ τους και ο επικεφαλής του στρατού στρατηγός Φιλίπ Μανγκού - οι οποίοι επιζητούσαν εγγυήσεις για τη ζωή και την ασφαλή έξοδο του Λοράν Γκμπάγκμπο από το υπόγειο καταφύγιο της προεδρικής κατοικίας, όπου βρισκόταν, και ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις πως η άνοδος του Αλασάν Ουατάρα στην εξουσία δε θα σημάνει λεηλασίες και ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών κατά της προηγούμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, το Παρίσι - έχοντας συνεννοηθεί προηγουμένως με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν - απαιτούσε από τον Γκμπάγκμπο να δεσμευτεί εγγράφως πως παραιτείται από τη διεκδίκηση της εξουσίας.

Μέσα σε όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης Γκμπάγμπο, Αλσίντ Ντζεντζέ, κατήγγειλε την παράνομη κράτησή του στη γαλλική πρεσβεία στο Αμπιτζάν, επιμένοντας ότι δεν κατέφυγε εκεί προχτές αναζητώντας καταφύγιο (όπως διέδιδε ο Γάλλος πρέσβης Ζαν Μαρκ Σιμόν) αλλά για να διαμαρτυρηθεί για τη στρατιωτική εισβολή στη χώρα του.

Πλήρη κάλυψη στο ολονύχτιο σφυροκόπημα θέσεων του στρατού πέριξ της προεδρικής κατοικίας στο Αμπιτζάν παρείχε σε Παρίσι και ΟΗΕ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Δήλωσε μάλιστα πως υποστηρίζει «απόλυτα» τη στρατιωτική επέμβαση στη δυτικοαφρικανική χώρα, επαναλαμβάνοντας τα περί... «προστασίας των αμάχων». Ωστόσο, οι βόμβες που έριχναν οι Ουκρανοί πιλότοι από τα τρία ελικόπτερα τύπου «Μi-24» της αποστολής του ΟΗΕ και τα καταιγιστικά πυρά των Γάλλων στρατιωτών της αποστολής «Μονόκερος» προκάλεσαν (σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες) δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, κάνοντας τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, Ρούπερτ Κόλβιλ, να εκφράσει υποκριτικά... «ανησυχία»!

Γεγονός πάντως είναι πως ούτε η Γαλλία, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για το λαό της Ακτής του Ελεφαντοστού, αλλά για τη σημαντική αγροτική παραγωγή (κακάο, καφέ) και το σημαντικό υποθαλάσσιο πλούτο που κρύβεται στην υφαλοκρηπίδα της χώρας στον Κόλπο της Γουϊνέας. Οι περίπου 4.000.000 κάτοικοι του Αμπιτζάν εδώ και βδομάδες προσπαθούν να επιβιώσουν αντιμετωπίζοντας σοβαρότατες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό, και επιστρατεύουν κάθε τρόπο για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί.

Η αντίδραση της Ρωσίας κρύβει συμφέροντα...

Η Ρωσία απαίτησε από τον ΟΗΕ εξηγήσεις σχετικά με την εμπλοκή των ειρηνευτικών δυνάμεων και των γαλλικών στρατευμάτων στις μάχες στην Ακτή Ελεφαντοστού. «Διερευνούμε τη νομική πλευρά των πραγμάτων, επειδή οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν εντολή που απαιτεί από αυτές να κρατήσουν ουδέτερη και αμερόληπτη στάση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, μετά από συνομιλίες με τον ομόλογό του από την Γκαμπόν, Πάουλ Τόνγκε.

Ο Σ. Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία ζήτησε την επείγουσα ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε αυτό να συζητήσει την κατάσταση. Ετσι, λίγο μετά την επικριτική στάση της Ρωσίας για τη δράση της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, «ανοίγει» ένα ακόμη «μέτωπο» ρωσικών διαφωνιών στην Αφρική, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Αν και η Ρωσία δείχνει να κρατά «ουδέτερη στάση», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αρχικά τοποθετηθεί επιφυλακτικά στην αναγνώριση της νομιμότητας του Αλασάν Ουαταρά, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε βία.

Στην πραγματικότητα, η είδηση ότι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Lukoil», εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή των εργασιών της για την εκμετάλλευση κοιτάσματος υδρογονανθράκων 100 χιλιόμετρα από τα παράλια της Ακτής Ελεφαντοστού, δείχνει το πραγματικό «ενδιαφέρον» των ιμπεριαλιστών για τις εξελίξεις στην περιοχή αυτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γαλλική επέμβαση με άλλοθι τη «διάσωση» των ξένων (2011-04-05 00:00:00.0)
Ανάφλεξη εμφύλιων συγκρούσεων (2011-02-26 00:00:00.0)
Εξωτερικές πιέσεις και εσωτερική λαϊκή αγανάκτηση (2010-12-28 00:00:00.0)
Και προς ξένη επέμβαση; (2010-12-23 00:00:00.0)
Κυρώσεις επέβαλαν και οι ΗΠΑ (2010-12-22 00:00:00.0)
Αντιδρά η Ρωσία για τις μετεκλογικές πιέσεις (2010-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ