Πέμπτη 7 Απρίλη 2011 - Κυριακή 10 Απρίλη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργα που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες

Δήλωση στο «Ρ» του προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Γιάννη Πάσουλα

Ο Γ. Πάσουλας
Ο Γ. Πάσουλας
Ο σεισμός της Ιαπωνίας φέρνει στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης της χώρας. Η Ελλάδα ως γνωστό είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης. Παράλληλα, όμως, είναι και από τις πιο ανοχύρωτες απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Οι σεισμοί του 1981 και του 1999, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Αφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, σπίτια και χώρους δουλειάς ερείπια. Τα χρόνια που πέρασαν, αν και άλλαξε δύο φορές ο πολεοδομικός κανονισμός, ουσιαστικά μέτρα δεν πάρθηκαν.

Τα κτίρια, δημόσια και ιδιόκτητα, οι κατοικίες που κατασκευάστηκαν με τον παλιό οικοδομικό κανονισμό ήδη έχουν υποστεί δύο σεισμούς και κατά συνέπεια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ένα νέο σεισμό. Κατά συνέπεια το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης είναι επιτακτικό και αναγκαίο. Τα σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι φθαρμένα, παλιά, κατεστραμμένα, ασυντήρητα, χωρίς ελεύθερους χώρους, με συνέπεια, σε ένα νέο σεισμό, να αποβούν μοιραία, για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Οι ελεύθεροι χώροι είναι από ελάχιστοι, μέχρι ανύπαρκτοι. Πού θα καταφύγουν, για παράδειγμα, οι κάτοικοι των λαϊκών συνοικιών τόσο της Αθήνας όσο και στις άλλες μεγαλουπόλεις, όταν οι ελεύθεροι χώροι είναι ανύπαρκτοι; Πόσα νοσοκομεία έχουν την επάρκεια να δεχθούν έναν αυξημένο όγκο τραυματιών που θα προκαλέσει ένας σεισμός;

Η επιστήμη σήμερα ίσως δεν μπορεί 100% να αντιμετωπίσει τα φυσικά φαινόμενα. Μπορεί όμως σε μεγάλο βαθμό να προβλέψει και να δημιουργήσει σοβαρές προϋποθέσεις για να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες από ένα σεισμό. Το γεγονός ότι αυτό δε γίνεται, έχει να κάνει με το ότι ο προσανατολισμός των κυβερνήσεων και των πολιτικών που πέρασαν απ' αυτόν τον τόπο είναι η κατασκευή έργων και υποδομών που υπηρετούν συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι λαϊκές ανάγκες.

Από την άποψη αυτή στην ημερήσια διάταξη μπαίνει με τον πιο απόλυτο τρόπο η πρόταση του ταξικού κινήματος. Η δημιουργία ενός ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα κατασκευών στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας. Μόνο σ' αυτό το δρόμο μπορεί να εξασφαλιστούν επαρκείς και ασφαλείς κατασκευές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ