Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διμερείς πολιτιστικές συνεργασίες, με την ευκαιρία και της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» του 2004, αλλά και «για ελληνική παρουσία στην Κούβα, στην Αβάνα και σε άλλες περιοχές μέσω της ελληνικής πρεσβείας». (σ.σ. Να σημειώσουμε ότι ενώ το 1997 ο προηγούμενος Ελληνας πρέσβης οργάνωσε στην Αβάνα «Ημέρες Ελληνικού Πολιτισμού», ανοίγοντας το «δρόμο» για ετήσιες ελληνοκουβανικές πολιτιστικές ανταλλαγές, έκτοτε ο «δρόμος» αυτός έμεινε αδιάβατος...).
Εκτός από την πολιτιστική παρουσία της Κούβας (μάλλον με μουσική) στις εκδηλώσεις της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», συζητήθηκε και η αθλητική συνεργασία, καθώς «οι Κουβανοί αθλητές, οι ομοσπονδίες, οι προπονητές και οι λοιποί παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο διεθνές αθλητικό γίγνεσθαι και το 2004 είναι μια ευκαιρία να εντείνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία αυτή», επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού. Ο Ε. Βενιζέλος, εντελώς αόριστα βέβαια, έκανε λόγο και για «οικονομικές και εμπορικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στον Ελληνα υπουργό την πρόσκληση του Κουβανού ομολόγου του να επισκεφθεί την Κούβα. Ο Ε. Βενιζέλος αποδέχτηκε την πρόσκληση και ανταπέδωσε, με τη σειρά, πρόσκληση στον υπουργό Πολιτισμού της Κούβας να επισκεφθεί τη χώρα μας.
Ο Φελίπε Πέρεζ Ροκ, χαρακτηρίζοντας «θετικότατη» τη συνάντηση, επισήμανε ότι, «τόσο στον πολιτισμό, όσο και στον αθλητισμό υπάρχουν επίπεδα για μια πάρα πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κούβα. Επιβεβαίωσα στον κ. υπουργό την υποστήριξή μας και τη θέλησή μας να βοηθήσουμε και εμείς, μέσα στο πλαίσιο των ταπεινών μας δυνατοτήτων, στην επιτυχία και στο μπρίο της "Ολυμπιάδας" στην Αθήνα. Ξέρω ότι ο πολιτισμός της Κούβας, ιδιαίτερα η μουσική της, είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα και ελπίζω το πρόγραμμα της "Πολιτιστικής Ολυμπιάδας" να μας επιτρέψει να δείξουμε περισσότερα από τον πολιτισμό μας στον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο Φ. Π. Ροκ.
Ο τομέας που δίνει περισσότερες ελπίδες για συνεργασία είναι ο αθλητισμός. Μετά από πρόσκληση του υπουργού Αθλητισμού της Κούβας, τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί την Κούβα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης και, όπως τόνισε ο Φ. Π. Ροκ, «ελπίζουμε να υπογραφεί μια συμφωνία συνεργασίας σε θέματα Αθλητισμού, η οποία να συμπεριλάβει τη δημιουργία αθλητικών ανταλλαγών, όπως και την άφιξη Κουβανών προπονητών στην Ελλάδα».
Να σημειώσουμε ότι χθες (3.33 μ.μ.) ο υπουργός Πολιτισμού είχε και άλλη συνάντηση με ξένη προσωπικότητα. Συνόδευσε και ξενάγησε στην Ακρόπολη τον Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.