ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Εξαιρετικά ηλεκτρισμένα είναι τα πνεύματα στη νότια Συρία, και κυρίως πέριξ της πόλης Ντεράα, όπου, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκένωσης του τεμένους αλ Ομάρι, που είχε μετατραπεί στο σημείο συνάντησης των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την ευρύτερη περιοχή από την περασμένη βδομάδα. Οι πληροφορίες για το τι συνέβη κατά την επιχείρηση, αλλά και το τι κατάσταση επικρατεί μέσα στην πόλη έκτοτε παραμένουν συγκεχυμένες. Η ΕΕ και ο ΟΗΕ ζήτησαν από τη Δαμασκό να γίνει «ενδελεχής» έρευνα, ενώ το Παρίσι, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, άδραξε την ευκαιρία για να «δώσει μαθήματα ανθρωπισμού» και να καλέσει τη συριακή ηγεσία «σε τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών άμεσα». Η Ουάσιγκτον επανέλαβε τη γνωστή επωδό των τελευταίων ημερών περί «αυτοσυγκράτησης».
Σύμφωνα με την εκδοχή των συριακών αρχών, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο τέμενος, προκειμένου «να απομακρύνουν μια ένοπλη συμμορία, η οποία τις τελευταίες μέρες έχει τρομοκρατήσει τους κατοίκους της πόλης με βανδαλισμούς και με πυρπολήσεις δημοσίων κτιρίων». Η κρατική τηλεόραση ανέφερε 4 νεκρούς και μετέδωσε εικόνες από προμήθειες όπλων που βρίσκονταν, όπως υποστήριξε, μέσα στο τέμενος. Επέρριψε, δε, την ευθύνη για την ένταση σε «ξένες δυνάμεις» χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.
Αντίθετη είναι η εκδοχή που μεταφέρουν πηγές που δηλώνουν προσκείμενες στους διαδηλωτές. Οι πηγές αυτές μιλούν για σκληρές ολονύχτιες συγκρούσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν και γυναικόπαιδα, αλλά και το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου που μετέβη στο τέμενος για να βοηθήσει, απώλεια που επιβεβαιώνουν και οι αρχές, αλλά την αποδίδουν «στην ένοπλη συμμορία». Οι αντικαθεστωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι στο τέμενος και πέριξ αυτού γινόταν καθιστική διαμαρτυρία από αμάχους διαδηλωτές και απορρίπτουν τα περί όπλων.
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και το απόγευμα στις κηδείες των θυμάτων και κατά πλήθους ανθρώπων που προσπάθησαν να φτάσουν στην αποκλεισμένη Ντεράα από τα γύρω χωριά, Ινκχιλ, Τοζάσεμ, Κχίρμπετ, Γκαζάλεχ, αλ Χάραχ. Οι ίδιες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε 15 από την 24ωρη επιχείρηση των αρχών, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται σαφώς αν το σύνολο των απωλειών καταγράφεται στις ολονύχτιες επιχειρήσεις ή όχι. Οι τραυματίες καταμετρούνται σε περισσότερους από 100, ενώ αν ισχύει αυτή η εκδοχή από την περασμένη Παρασκευή έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 22 άνθρωποι.
Ο πληθυσμός της Ντεράα και της ευρύτερης περιοχής, σε γενικές γραμμές, ήταν θετικά διακείμενος απέναντι στην ηγεσία Ασαντ. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, τα πνεύματα έχουν οξυνθεί λόγω της χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης εξαιτίας της εκτεταμένης ερημοποίησης που έχει πλήξει την περιοχή, προκαλώντας κύμα αστικοποίησης. Η ένταση ξεκίνησε, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες πληροφορίες, όταν συνελήφθησαν, την περασμένη βδομάδα, νεαροί που έγραφαν συνθήματα κατά της διαφθοράς. Πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις για την απελευθέρωσή τους, οι οποίες, αμέσως μετά τη χρήση βίας από τις δυνάμεις καταστολής, άρχισαν, σταδιακά, να λαμβάνουν πιο γενικά αντικαθεστωτικά χαρακτηριστικά. Στη χώρα, ισχύει στρατιωτικός νόμος (κατάσταση έκτακτης ανάγκης) από το 1963.