Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή πανεργατική απεργία

Από την πορεία στα Γιάννενα
Από την πορεία στα Γιάννενα
Πεισμένοι ότι στους δρόμους του αγώνα θα κερδίσουν το δίκιο τους, εργάτες και υπάλληλοι όλων των κλάδων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι, χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή παν-γιαννιώτικη πανεργατική απεργία. Διαδήλωσαν μαζί με το ΠΑΜΕ για τα αιτήματα των σύγχρονων αναγκών τους, για μόνιμη και σταθερή εργασία, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Το ραντεβού είχε δοθεί στο Δημαρχείο στις 10 το πρωί. Πολύ πριν, οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν έξω από εργοστάσια και επιχειρήσεις για την περιφρούρηση της απεργίας. Η Βιομηχανική Περιοχή νέκρωσε, εργοστάσια και βιοτεχνίες υπολειτούργησαν. Τα πόστα τους άφησαν και οι εργαζόμενοι στη ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ, στις φαρμακαποθήκες NEW FARM, EPIRUS FARM και ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ.

Στο σημείο της συγκέντρωσης βρέθηκαν εργάτες, συνταξιούχοι, γυναίκες, φοιτητές και σπουδαστές. Απεύθυναν χαιρετισμό ο Γρηγόρης Τσιτσιώνης εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων του εργοστασίου ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ο Σπύρος Γκούλιος από το ΜΑΣ, ο Παναγιώτης Ζαφείρογλου από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και ο Τάκης Τασιούλας δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Εξαρχος πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ακολούθησε πορεία. Το μπλοκ των συμβασιούχων εργαζομένων στο Δήμο Ιωαννιτών που αγωνίζονται εδώ και ένα μήνα περίπου ενάντια στις απολύσεις 130 οικογενειών μπήκε μπροστά. Η πορεία σταμάτησε μπροστά από το σούπερ-μάρκετ Αρβανιτίδη όπου καταγγέλθηκαν οι τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας, η οποία για να αποτρέψει τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία έβαλε «μπράβους» και απεργοσπάστες. Οι απεργοί συνέχισαν φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη.

Στην ομιλία της στην απεργιακή συγκέντρωση η Φέννια Αβάζου, συμβασιούχος εργαζόμενη της πρώην δημοτικής επιχείρησης της ΑΔΕΙ, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Μέρα με τη μέρα συνειδητοποιούμε συνάδελφοι ότι η συσπείρωση γύρω από το ταξικό κίνημα, η μαζικοποίηση των σωματείων του ΠΑΜΕ, είναι ο δρόμος για να δικαιωθεί ο αγώνας κάθε πικραμένου, κάθε εργαζόμενου. Εμείς οι λιγοστοί, οι άπειροι, οι αδύναμοι όπως μας ήθελαν, γίναμε ξαφνικά πολλοί, έμπειροι και δυνατοί μαζί με σας γιατί πολύ απλά συνειδητοποιούμε ότι είμαστε μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, είμαστε κομμάτι της εργατικής τάξης που έχει την εμπειρία, τη δύναμη και τον όγκο να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να επιβάλλει τις εξελίξεις με βάση τις δικές της ανάγκες. Αν καταφέραμε λοιπόν με τις λιγοστές μας δυνάμεις να πετύχουμε την πρωτοφανή για την πόλη μας παν-γιαννιώτικη απεργία, τότε δεν είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι με την ενίσχυση του ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι μπορούν να βγουν από το αδιέξοδο, μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα. Ηδη, οι συνάδελφοί μας στο Δήμο Αθηναίων βρίσκονται σε κινητοποίηση με τα ίδια αιτήματα».

Μαθήματα υπονόμευσης των αγώνων

Την ίδια ώρα, οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο Εργατικό Κέντρο και στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, μαζί με το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνδιοργάνωσαν μια ισχνή και αναιμική συγκέντρωση. Οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού παρέδωσαν για ακόμη μια φορά μαθήματα υπονόμευσης των αγώνων και της ενότητας της εργατικής τάξης. Ο συνδικαλιστής και πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ στο κλαδικό Σωματείο Τυροκόμων προχώρησε σε ανοιχτή απεργοσπασία (είχε ρεπό και πήγε για δουλειά!), οι δε συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κήρυξαν την ώρα της απεργιακής κινητοποίησης γενική συνέλευση ενημερωτικού χαρακτήρα με συντεχνιακά ζητήματα, για να αποτρέψουν την κοινή πάλη των υγειονομικών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ