Πηγαινοέρχονται οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και των «μεγάλων δυνάμεων» στην Κύπρο, προκειμένου να «πείσουν» τον Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οπως είναι γνωστό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προσέλθει, αν δεν ικανοποιηθεί η μια και βασική προϋπόθεση, της αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού «κράτους». Τελευταίος στη σειρά των επισκέψεων ήταν ο ειδικός απεσταλμένος της βρετανικής κυβέρνησης Ντ. Χάνεϊ, ο οποίος μετά από πολύωρη συζήτηση με τον Ντενκτάς παραδέχτηκε την αποτυχία των προσπαθειών του.
Ομως η τακτική της τουρκικής ηγεσίας φαίνεται πως δεν είναι άσχετη με την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο. Στις αμερικανικές εφημερίδες τονίζεται κατ' επανάληψη ότι το Κυπριακό δε θα περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του νέου προέδρου. Οι επιτελείς του νέου προέδρου εκτιμούν ότι το Κυπριακό δεν παρουσιάζει κινδύνους έκρηξης και επομένως θα συνεχίσουν την πολιτική της αργής διολίσθησης, μέχρις ότου ωριμάσει η ιδέα της συνομοσπονδίας των δυο ανεξαρτήτων κρατών.
Εξάλλου προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Οι παρεμβάσεις του Κ. Ανάν οδηγούν στη βαθμιαία μετάθεση του Κυπριακού, από το πλαίσιο που όριζαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας προς το πλαίσιο των αμερικανικών προτάσεων.
Ο τρίτος παράγων που επηρεάζει επίσης την πορεία του Κυπριακού είναι οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν και η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δεν επηρεάζεται από την πορεία του πολιτικού θέματος, η τουρκική κυβέρνηση αλλά και πολλοί «εταίροι» της ΕΕ επιμένουν ότι η ένταξη προϋποθέτει την επίλυση του Κυπριακού.