Δευτέρα 21 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μαζικές προσφορές για τα μονοπώλια

Πακέτα ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση επιδομάτων, νέοι φόροι τσεκούρι στις δαπάνες. Τα σχέδια διάσωσης στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο Γιούρογκρουπ

Τα καλά και συμφέροντα της πλουτοκρατίας είναι το πλαίσιο της «νομιμότητας» που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικαλείται και αναγνωρίζει, με στόχο τη διασφάλιση ανταγωνιστικών όρων για τα μονοπώλια, για τη ληστεία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, από τραπεζίτες, βιομηχάνους και λοιπά σαπρόφυτα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Για την πολιτική αυτή «επιχειρηματολογεί» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» δηλώνει ότι παρατηρεί «και την καταπληκτική ρελάνς του ΚΚΕ που λέει ότι ούτε ένα ευρώ του χρέους δεν είναι νόμιμο, άρα δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ»....

Σήμερα με τον αντιλαϊκό πόλεμο να περνάει σε φάση σφοδρότερης κλιμάκωσης με τις μερίδες της πλουτοκρατίας να διαγκωνίζονται για το ποια θα φορτωθεί μέρος της «χασούρας» μέσα από την ελεγχόμενη επιχείρηση καταστροφής κεφαλαίων, ο υπουργός των Οικονομικών επιχειρεί να συσκοτίσει τα πράγματα, να τσουβαλιάσει τα θύματα με τους θύτες, το λαό με τα μονοπώλια τα οποία και υπηρετούν.

Τα πακέτα διάσωσης και στήριξης κρατών και ισχυρών μονοπωλίων ξαναμπαίνουν για συζήτηση στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), στο πλαίσιο των όποιων αποφάσεων δρομολογούν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24-25 Μάρτη).

Το μόνο βέβαιο είναι η κλιμάκωση της βαρβαρότητας που θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση, ενόψει των μεταξύ τους παζαριών. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν τις επόμενες μέρες στην «επικαιροποίηση» του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τα 50 δισ. ευρώ. Για την εξυπηρέτηση και διασφάλιση των κεφαλαιοκρατών εντείνουν και τη ληστεία του λαού με νέα πακέτα φόρων και ομοβροντία από άλλα μέτρα.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνεντεύξεις του σε κυριακάτικες εφημερίδες, αναφέρθηκε και στα παρακάτω:

Ιδιωτικοποιήσεις: Αμεσα προχωρούν στην «επέκταση της σύμβασης παραχώρησης» για το «Ελ. Βενιζέλος», ενώ στην ίδια κατηγορία μπαίνει και η «Εγνατία Οδός». Μπροστά στις προτεραιότητές τους είναι τα κρατικά λαχεία (σύμβαση παραχώρησης), η ΔΕΠΑ (προφορές μετοχών σε ιδιώτη) και το «φάσμα συχνοτήτων». Για συνέχεια, έχουν τα περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, τους στρατηγικούς επενδυτές στις εταιρείες υδάτων και στα ΕΛΤΑ. Για την παράδοση φιλέτων δημόσιας γης σχεδιάζουν την ίδρυση «εταιρειών χαρτοφυλακίου ακινήτων», στο οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα προχωρούσαν «ούτως ή άλλως». Ορθάνοιχτο είναι και το ζήτημα «ρύθμισης» για τις καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις.

Επιδόματα: Για τα «κοινωνικά επιδόματα» σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη η «λειτουργική αξιολόγηση από τον ΟΟΣΑ» και όπως δήλωσε «μοιράζονται χωρίς κριτήρια οικονομικής κατάστασης». Αυτό που στην πραγματικότητα στοχεύουν είναι οι τεράστιες περικοπές μέσω της σύνδεσης με τα επίσημα όρια της φτώχειας και με άλλους τρόπους. Στο μάτι έχουν βάλει μέχρι και τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, πολυτέκνων κ.ά. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στην «ίδια λογική είναι το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης». Είναι απόλυτα βέβαιο ότι από φέτος το Φθινόπωρο θα βάλουν σε εφαρμογή και το μέτρο της εξομοίωσης των ειδικών φόρων, σηκώνοντας κατακόρυφα τον πήχη της ληστείας.

Φόροι στο λαό: Ο υπουργός δήλωσε ότι θα εξετάσουν «τη σκοπιμότητα των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα αλλά και όλων των φόρων υπέρ τρίτων». Μέσα στις βλέψεις τους είναι η συρρίκνωση μέχρι και η πλήρης κατάργηση των απαλλαγών για τις κάθε είδους δαπάνες των νοικοκυριών που μέχρι σήμερα «μειώνουν» τη φοροληστεία, όπως για προστατευόμενα παιδιά, νοίκια, δίδακτρα, ιατρικά έξοδα κ.ά. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν για μικρά νησιά του Αιγαίου.

Δαπάνες: Ετοιμάζουν πραγματικό σφαγείο, με τον υπουργό να δηλώνει ότι «προτεραιότητα και στόχος της δουλειάς που γίνεται αυτές τις μέρες στα υπουργεία είναι αυτές οι παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι «όλες οι κατηγορίες δαπανών μπαίνουν σε αυτήν την άσκηση(!) και εξετάζονται γραμμή - γραμμή όλοι οι προϋπολογισμοί», χωρίς να αποκλείει ούτε καν τις οριζόντιες περικοπές μόνο και μόνο προκειμένου να τους βγει η προαποφασισμένη αντιλαϊκή σούμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ