Κυριακή 14 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Να τι έλεγαν τότε για τους Ελληνες φαντάρους

Σήμερα όλοι καμώνονται ότι «ανησυχούν» για τους Ελληνες φαντάρους που βρίσκονται εκτός συνόρων. Ας δούμε, όμως, το τι έλεγαν τότε:

«(...) η 16/4/99 είναι, έτσι κι αλλιώς, μια ιστορική μέρα...

"Είναι στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εμπλακεί σε μια περιοχή, η οποία αποκαλείται "ζώνη πυρός" από τον Πρόεδρο Κλίντον, στέλνοντας εκεί Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις;", ρωτήθηκε ο κ.Σημίτης.

Τα λόγια του άφησαν άναυδους τους πάντες:(...)

"Η ελληνική κυβέρνηση θα στέλνει τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπου νομίζει ότι είναι σωστό, χωρίς κανέναν περιορισμό"!

(...) Αυτή ήταν πράγματι μια "δήλωση σοκ". Μια κυνικότατη δήλωση του τύπου "θα στέλνω τους Ελληνες φαντάρους όπου θέλω" (!), διατυπωμένη από μια γνήσια κυβέρνηση της πλουτοκρατίας.

Ο Σημίτης στο Ουρόσεβατς

(...) Στις 27 Ιούλη 1999... ο Κ.Σημίτης αποβιβάστηκε στην έδρα του ελληνικού στρατιωτικού τμήματος που είχε στρατοπεδεύσει στο Κοσσυφοπέδιο (...). Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την επομένη της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ουρόσεβατς:

" Η Ελλάδα διαθέτει στρατιωτικά τμήματα στην Αλβανία, στο Ουρόσεβατς αλλά και στη Βοσνία. Είναι πολιτική μας επιλογή - έλεγε ο Δ. Ρέππας - η παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές. Είναι (...) επιβεβλημένο γιατί πιστεύουμε ότι η επιλογή αυτή αποτελεί τμήμα της εξωτερικής μας πολιτικής (!)..."».

Οι «ανανεωτές» της «κεντροαριστεράς» δυσφορούν

Πριν ακόμα από την αποστολή των Ελλήνων στρατιωτών, το ΠΑΣΟΚ είχε πρωτοστατήσει ως κυβερνητικό κόμμα στην εκτέλεση αυτής της ιμπεριαλιστικής κίνησης. Ο Δ. Ρέππας, «στις 7/6/99, ερωτώμενος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που ετοιμάζονταν να εισχωρήσουν στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωνε:

" Βεβαίως, θα είμαστε παρόντες στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αυτής αποστολής και με δικές μας στρατιωτικές δυνάμεις"».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η ΝΔ δε διανοήθηκε να εκφέρει διαφορετική πολιτική θέση από εκείνη που υπηρετούσε και το ΠΑΣΟΚ.

Ποια ήταν, όμως η στάση του ΣΥΝ; Ας παρακολουθήσουμε:

«Το κόμμα αυτό, αρχικά, φρόντισε να στηρίξει την πολιτική της... εξαγωγής Ελλήνων μισθοφόρων στο Κοσσυφοπέδιο διά της εκκωφαντικής σιωπής (!) του για το θέμα. Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα είχε πάρει την άγουσα για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά οι συνήθως λαλίστατοι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, κατά παράδοξο τρόπο, δεν είχαν βρει χρόνο να πουν κάτι για το ζήτημα.

Οσο όμως "σιωπηλός" ήταν επισήμως ο ΣΥΝ, τόσο λαλίστατη ήταν η ΑΥΓΗ. Η εφημερίδα, μάλιστα, με ρεπορτάζ που φιλοξένησε στις 17/6/99, δεν ομιλούσε απλώς, αλλά και διαμαρτυρόταν εντόνως (!) διότι οι "σύμμαχοι" είχαν "υποβαθμίσει" (!), όπως έλεγε, την ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο, την οποία η εφημερίδα ήθελε, προφανώς, πιο... αναβαθμισμένη!

"Υποβαθμισμένη η Ελλάδα στο Κοσσυφοπέδιο"! Αυτός ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ (...) " Η ελληνική δύναμη - έγραφε η "ΑΥΓΗ" - παρότι αυξήθηκε σε ταξιαρχία, έστω μειωμένης σύνθεσης, δε χρεώθηκε τομέα διοικητικής ευθύνης, αλλά μόνο επιχειρησιακής, χωρίς έτσι να μπορεί να διεκδικήσει θέση στη διοίκηση της KFOR"!

Ιδού, λοιπόν,... το μέγα πρόβλημα της "ανανεωτικής" και κυρίως «αριστερής» σκέψης... έγκειτο στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να διεκδικήσει ρόλο διοικητή των μισθοφόρων του ΝΑΤΟ και δεν της δόθηκε θέση - κλειδί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων του κατοχικού στρατού!» (σελ. 186 - 188)

Ο ΣΥΝ «καταγγέλλει» το ΚΚΕ!

Ομως, ο ΣΥΝ δεν περιορίστηκε σε όσα έγραφε η εφημερίδα του. Απίθανα... «αριστερή» ήταν η στάση του όταν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ ήρθε στην Ελλάδα και το ΚΚΕ διαδήλωνε ενάντια στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο. Τότε ήταν που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε ότι το ΚΚΕ, επειδή αντιτασσόταν στη μετατροπή των Ελλήνων στρατιωτών σε ΝΑΤΟικούς μισθοφόρους, ανήκε στους « αρνητές της ειρήνης» (Α.Τσοχατζόπουλος, 9/6/99)! Λίγο πριν ο Δ. Ρέππας, στις 28/5/99) χαρακτήριζε τις κινητοποιήσεις κατά του ΝΑΤΟ και κατά της αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο σαν «απολύτως αποδοκιμαστέες» επειδή «βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα»!

Ας παρακολουθήσουμε πώς τοποθετήθηκε ο ΣΥΝ σε όλα αυτά.

«(...) Η Γραμματεία της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού... λίγες μέρες μετά τη συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη συμπρωτεύουσα... λίγες μέρες μετά τις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ κατά της παρουσίας του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Γ. Κοέν στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσε ανακοίνωση (...) για να καταγγείλει την " ανεύθυνη και μικροκομματική πολιτική του ΚΚΕ"! (...). "Η προσπάθεια του ΚΚΕ... παρά τη συμφωνία που έχει μεσολαβήσει", όπως έγραφε η ανακοίνωση επευφημώντας την "ειρήνη" του ΝΑΤΟ, στρέφεται "εναντίον των λαών που δοκιμάστηκαν στην περιοχή. Η τακτική της σύγκρουσης και της τυφλής άρνησης κάθε θετικού βήματος - έλεγε ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του αναφερόμενος στο ΚΚΕ - ... συσκοτίζει τελικά τις ευθύνες των συμμετεχόντων στα τραγικά γεγονότα του Κοσσόβου"!» (σελ. 155 - 156):

Ετσι αποτυπώθηκε τότε η πραγματικά αξιοθαύμαστη «αριστερή» λογική. Το ΚΚΕ που διαδήλωνε κατά των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής ήταν «ένοχο»! Ο ΣΥΝ που έβλεπε στις φάλαγγες των μισθοφόρων - μεταξύ αυτών και Ελλήνων στρατιωτών - να οδεύουν προς το Κοσσυφοπέδιο ήταν ο «αθώος»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ