Οπως πάντα εκ του ασφαλούς και κατόπιν εορτής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος έριξε τη νέα του «βόμβα», υποδυόμενος αυτή τη φορά το ρόλο του θύματος των Αμερικανών και της κυρίας Ολμπράιτ προσωπικώς..!
Προχτές, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για το «σύνδρομο των Βαλκανίων» ο Θ. Πάγκαλος αφηγήθηκε μια ιστορία που ανάγεται στην περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 1999, όταν ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών και ενώ η Ελλάδα συνταράσσονταν από την υπόθεση Οτσαλάν. Υπενθυμίζουμε ότι σε εκείνη την υπόθεση ο Θ. Πάγκαλος σαν «Μεγάλος Τραγουδιστής» πρωταγωνίστησε στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στα χέρια των τουρκικών υπηρεσιών.
O Θ. Πάγκαλος είπε επί λέξει: «Πριν τους βομβαρδισμούς, μετά από ένα δραματικό ταξίδι με κίνδυνο της ζωής όλων, συναντήθηκα με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και απέσπασα συμφωνία με συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη διευθέτηση της κρίσης». «Το μετέφερα αυτοπροσώπως στην κυρία Ολμπράιτ και αυτή μου απάντησε: ο Πρόεδρος Κλίντον έχει αποφασίσει τους βομβαρδισμούς, μη συνεχίσεις να ενοχλείς...». Και συνέχισε: «Λίγα 24ωρα αργότερα για τους γνωστούς λόγους απομακρύνθηκα από το υπουργείο Εξωτερικών».
Οσον αφορά στην ακρίβεια των γεγονότων σημειώνουμε ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών επέστρεψε από το ταξίδι του στη Γιουγκοσλαβία στις 10 Φλεβάρη 1999, η αποπομπή του από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε στις 18 Φλεβάρη και οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ άρχισαν στις 24 Μάρτη.
Οσον αφορά στην αποστολή του Θ. Πάγκαλου στο Βελιγράδι και στα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντησή του με τον Σλ. Μιλόσεβιτς υπάρχει η μαρτυρία του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο κ. Σημίτης στις 24 Μάρτη 1999 στο Βερολίνο όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενώ είχαν αρχίσει οι βομβαρδισμοί δήλωσε: "Είχαμε ήδη επισημάνει στον κ. Μιλόσεβιτς, μάλιστα ο κ. Πάγκαλοςείχε πραγματοποιήσει και ειδική επίσκεψη γι' αυτό το λόγο - συνέχισε ο πρωθυπουργός -, ότι αν τραβήξει το σχοινί θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο"...
Ανέξοδα «αντιαμερικάνος» και «αντινατοϊκός» θέλει να παρουσιαστεί ο Θ. Πάγκαλος τώρα που όλος ο κόσμος βοά για τα εγκλήματα της ΝΑΤΟικής συμμορίας με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Οσο, όμως και αν ποντάρει στη συλλογική αμνησία του ελληνικού λαού δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η επιδρομή στο Κοσσυφοπέδιο αποφασίστηκε από το ΝΑΤΟ ένα χρόνο πριν από την πραγματοποίησή της. Σε έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που έφερε στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης», με τίτλο «Σχεδιασμοί ΝΑΤΟ για το Κόσσοβο» και με ημερομηνία 10 Σεπτέμβρη 1998 αναφέρεται ότι ο σχεδιασμός της επιχείρησης αποφασίστηκε τον Ιούνη του 1998 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται, συμφώνησε απολύτως με το σχεδιασμό σε όλα τα στάδιά του. Δε χρειάζεται, φυσικά, να πούμε ότι εξίσου σύμφωνος ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Ο ίδιος, εξάλλου, το Γενάρη του 1999 έκανε την εξής δήλωση: «Η υπόθεση στο Κόσσοβο, προκαλεί κρίση και ότι σε συνθήκες κρίσης τα όρια της εθνικής κυριαρχίας πρέπει να περιορίζονται»..!
Και όταν ακόμη άρχισαν οι βομβαρδισμοί, ο αποπεμφθείς (λόγω «αντιΝΑΤΟισμού») υπουργός Εξωτερικών, την 1η Απρίλη του 1999 σε μια εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δήλωσε με έμφαση: «Εύχομαι να μην κυβερνήσει ποτέ αυτή τη χώρα κάποιος που έχει την άποψη πως θα μπορούσε η Ελλάδα να προβάλει βέτο στο ΝΑΤΟ».
Με άλλα λόγια «τζάμπα μάγκας» ο Θ. Πάγκαλος, όπως θα έλεγε και ο κ. Σημίτης.
Με τη φράση του Γεωργίου Παπανδρέου «το παρελθόν να το παραδώσεις στους ιστορικούς, την Ελλάδα στο μέλλον», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την αποκάλυψη Πάγκαλου, εξηγώντας ότι «αυτά που ανέφερε αποτελούν μια ιστορική μαρτυρία, που θα ήταν καλό να μελετηθεί, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική μας για το μέλλον».