Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών, που σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε χρόνο, πλήττουν τις αγροτικές καλλιέργειες στο Δήμο Φαρκαδόνας, απαιτούν από την κυβέρνηση οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής.
Η αναγκαιότητα αγωνιστικής δράσης για την διεκδίκησή τους επισημάνθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», με αφορμή τις νέες πλημμύρες που σημειώθηκαν πριν λίγες μέρες στη Φαρκαδόνα, προκαλώντας ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών.
Στη σύσκεψη, που συμμετείχαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων, Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων φορέων του δήμου, διαμορφώθηκε σχετικό υπόμνημα το οποίο θα σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στα πολιτικά κόμματα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στο υπόμνημα αφού γίνεται αναφορά στο πρόβλημα και στις αιτίες του - ανυπαρξία έργων υποδομών, όπως εκτροπή του Αχελώου, αποστραγγιστικά κανάλια κ.ά. - και στις διεκδικήσεις των φορέων που τα τελευταία χρόνια έχουν στείλει στα αρμόδια υπουργεία πάνω από 30 παρόμοια υπομνήματα, τονίζεται ότι «όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το εισόδημα των παραγωγών, να χρεοκοπήσουν και να μην μπορούν ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς την ΑΤΕ και να έχουμε χιλιάδες ξεκληρισμένα αγροτικά νοικοκυριά». Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «η σημερινή νομοθεσία του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει και δεν αποζημιώνει το 100% της οποιασδήποτε ζημιάς» και πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κατάσταση έχει χειροτερέψει εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών και το μεγάλο κόστος παραγωγής π.χ. σπόρια, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ρεύμα, πετρέλαιο κ.ά».
Οσον αφορά στα αιτήματα που θέτουν με το υπόμνημά τους οι φορείς, ανάμεσα στ' άλλα είναι:
Αμεσα να κηρυχτεί η περιοχή της Φαρκαδόνας πλημμυροπαθής, καθώς αποτελεί ζώνη ανάσχεσης των νερών της Θεσσαλίας.
Να δοθεί φτηνό αγροτικό πετρέλαιο και μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα.
Μείωση του κόστους παραγωγής.
Κατάργηση του ΦΠΑ.
ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Να δοθούν οι αποζημιώσεις σε πραγματικές τιμές με βάση το κόστος παραγωγής από κάθε μορφής θεομηνία ή άλλο αίτιο π.χ. ζημιές από σκουλήκι, χαλάζι, πλημμύρα, ξηρασία κ.ά.