ΧΑΓΗ - ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-
Θα γίνει η πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της πρώην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας και η πρώτη γυναίκα η οποία θα δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά τη χτεσινή «παράδοσή» της, λύνοντας με αυτόν τον τρόπο και το «μυστήριο» που συνόδευε τη μετάβαση της πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, στη Χάγη, όπου θα παρουσιαζόταν ως μάρτυρας...
Η πρώην πρόεδρος, που σε βάρος της οποίας απαγγέλλονται δημόσια κατηγορίες από το δικαστήριο, είναι το δεύτερο κορυφαίο στέλεχος της πρώην ηγεσίας των Σέρβων της Βοσνίας που μεταφέρεται στη Χάγη, καθώς κατά τη διάρκεια του πολέμου (1992-1995) ήταν αντιπρόεδρος με πρόεδρο τον ΡάντοβανΚάρατζιτς, τον οποίο διαδέχτηκε όταν αυτός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία το 1996. Η Πλάβσιτς θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ενώπιον του Δικαστηρίου σήμερα και αναμένεται να δικαστεί μαζί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου των Σέρβων της Βοσνίας κατά την περίοδο του πολέμου Μόμτσιλο Κράισνικ, που συνελήφθη τον περασμένο Φλεβάρη.
Η συνήγορός της δήλωσε ότι η απόφαση να παρουσιαστεί ήταν δική της και γνωρίζει ότι είναι το μόνο μέρος στο οποίο μπορεί να αποδείξει την αθωότητά της. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση της υγείας της είναι καλή και συναντήθηκε χτες με την εισαγγελέα Κάρλα Ντελ Πόντε. Η Πλάβσιτς θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβιάσεις των νόμων και των εθίμων του πολέμου και για σοβαρές παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης για τη Βοσνία κατά τα έτη 1991 και 1992, την περίοδο που προηγήθηκε της έναρξης του πολέμου.
Αφορμής δοθείσης της εθελούσιας «παράδοσης» και του «πνεύματος συνεργασίας» που εκδήλωσε η Πλάβσιτς, το Δικαστήριο «ανασκουμπώθηκε» και απηύθυνε έκκληση, εκτός φυσικά του Κάρατζιτς, στον στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πλάβσιτς και να παρουσιαστεί ενώπιόν του.
Παράλληλα η εισαγγελέας του ΔΠΔ του ΟΗΕ, Κάρλα ντελ Πόντε, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να επισκεφθεί το Βελιγράδι στις 23 του Γενάρη, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις γιουγκοσλαβικές αρχές και να τις πείσει να παραδώσουν στο ΔΠΔ τον πρώην Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
« Αναμένω οριστική επιβεβαίωση, έχω όμως την πρώτη επιβεβαίωση», δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η ντελ Πόντε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη μιλήσει κατ' ιδίαν με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος φέρεται να αποκλείει μια τέτοια κίνηση, αντιπροτείνοντας την ιδέα ο προκάτοχός του στο προεδρικό αξίωμα να δικαστεί στο Βελιγράδι.
Πάντως, για άλλη μία φορά η εισαγγελέας επέμενε ότι ο Μιλόσεβιτς και άλλοι ύποπτοι που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία, πρέπει να συλληφθούν και να μεταφερθούν στη Χάγη και εξέφρασε την ελπίδα να πείσει τον Κοστούνιτσα, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι το γραφείο της θα ερευνήσει τα εγκλήματα στα οποία τα θύματα ήταν Σέρβοι.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες επίσημες ανακοινώσεις στο στόχαστρο του ΔΠΔ είναι ο πρώην Πρόεδρος Μιλόσεβιτς και τέσσερις άλλοι: Ο Σέρβος Πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Νίκολα Σαΐνοβιτς, ο πρώην υπουργός Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Βλάικο Στογίλκοβιτς, που κατηγορούνται από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επειδή προκάλεσαν τον εκτοπισμό από το Κόσσοβο χιλιάδων Αλβανών.