Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ακόμα δεν το είδαμε...

Με πανηγυρικές φιέστες, ωσάν να ανακάλυψαν την ...Αμερική, γιορτάζουν η κυβέρνηση και η ΔΕΠΑ τις συμφωνίες με τις ξένες πολυεθνικές, στις οποίες παρέδωσαν τα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου. Η πρώτη φιέστα πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα στο Γκάζι, για τη σύσταση της Εταιρίας Παροχής Αερίου Αττικής από την κοινοπραξία «Shell» και «Sinergy» και ανάλογες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Στη χθεσινή πανηγυρική φιέστα, οι παραβρισκόμενοι προφανώς ξέχασαν την υπερδεκαετή καθυστέρηση των έργων και της χρήσης φυσικού αερίου, όπως επίσης ξέχασαν τους μαραθώνιους αποικιοκρατικούς διαγωνισμούς για την κατακύρωσή τους στο ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο, ξεχάστηκαν οι περικοπές εκατοντάδων χιλιομέτρων αστικών δικτύων κ.ο.κ.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, στην ομιλία του, σημείωσε πως μέχρι το 2004 το δίκτυο της Αττικής θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αφού υπολογίζεται να φθάνει τα 2.300 χιλιόμετρα και μέσα σε 7 χρόνια το μήκος τους θα είναι 3.500 χιλιόμετρα. Το 2005 η συνολική κατανάλωση υπολογίζεται να φθάσει τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και οι συνδέσεις να είναι περισσότερες από 300 χιλιάδες.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές για το κόστος προμήθειας των οικιακών συσκευών χρήσης φυσικού αερίου, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η αγορά τους θα επιδοτείται μέσω φοροαπαλλαγής σε ποσοστό 75% του κόστους αγοράς. Για το θέμα της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από τους Ρώσους, ο Ν. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι «έχουν πυκνώσει οι διαβουλεύσεις μεταξύ ρωσικής και ελληνικής πλευράς για την αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της τιμής». Βέβαια, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να αποφύγει τη διαδικασία της διαιτησίας, ωστόσο όμως, οι διαδικασίες αναζήτησης «συμβιβαστικής λύσης» διαρκούν χρόνια, με πιθανότερο αποτέλεσμα να επιληφθεί, τελικά, η διεθνής διαιτησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ