Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς παρουσία κατηγορουμένων και συνηγόρων η δίκη

Χωρίς την παρουσία δικηγόρων υπεράσπισης, με άδεια τα εδώλια των κατηγορουμένων και με ακροατήριο αστυνομικούς και ασφαλίτες ξεκίνησε χτες η δίκη στις φυλακές Κορυδαλλού, της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», μετά από απόφαση του δικαστηρίου και με την οργισμένη αντίδραση των συγγενών, που αποχωρούσαν λέγοντας χαρακτηριστικά «ούτε στα Στρατοδικεία»... Στο μεταξύ τέσσερις από τους έξι προφυλακισμένους ξεκινούσαν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επικαλέστηκε:

  • Την αποχώρηση των κατηγορουμένων μετά την απόρριψη του αιτήματός τους να μην καταγράφονται τα στοιχεία του ακροατηρίου και να μην παρακρατούνται οι ταυτότητες, γιατί δε διασφαλίζεται η συνταγματικά απρόσκοπτη προσέλευση, καθώς επίσης και να μαγνητοφωνούνται τα πρακτικά για να μην αλλοιώνονται τα στοιχεία της δίκης.
  • Την άρνηση των διορισμένων δικηγόρων από το δικαστήριο να αναλάβουν τους κατηγορούμενους, λόγω του αναφαίρετου και βασικού δικαιώματος του κατηγορουμένου να επιλέγει ελεύθερα τους συνηγόρους του.
  • Τη μη αποδοχή από τους συνηγόρους επιλογής των κατηγορουμένων να τους εκπροσωπήσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ετσι το δικαστήριο υιοθέτησε τη νομολογία του Αρείου Πάγου, που προέκυψε από τη δίκη της «17Ν», και αποφάσισε ότι δεν εξασφαλίζεται η δικαιοσύνη και ότι καταχρηστικά οι κατηγορούμενοι ασκούν το δικαίωμα επιλογής δικηγόρου με σκοπό την παρέλκυση και τελικά τη ματαίωση της δίκης.

Λίγο πριν, οι συνήγοροι επιλογής των κατηγορουμένων, που είχαν παύσει οι κατηγορούμενοι όταν δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους, δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται τους διορισμούς από το δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η εντολή του δικαστηρίου δεν έχει νόμιμη βάση γιατί τους φέρνει σε σύγκρουση με τους εντολείς τους και, επίσης, τα ονόματά τους δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου για τους διορισμούς δικηγόρων. Μίλησαν για αδιέξοδο που δεν πρέπει να επιλύεται ούτε με αναγκαστικούς διορισμούς ούτε με περαιτέρω συρρίκνωση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, χτες, ανέφερε ότι «η δίκη θα συνεχιστεί με όλες τις νόμιμες προβλέψεις»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διακοπή της δίκης Λιγνάδη(2022-02-12 00:00:00.0)
Μεθόδευση των συνηγόρων υπεράσπισης για εκ νέου καθυστέρηση(2016-05-26 00:00:00.0)
Παραιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης(2012-01-21 00:00:00.0)
Νέος διορισμός συνηγόρων από το δικαστήριο(2011-01-26 00:00:00.0)
Απορρίφθηκαν οι δύο πρώτες ενστάσεις(2003-03-07 00:00:00.0)
Προτάσεις για τη μη παραγραφή δικών(1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ