Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με γοργούς ρυθμούς προωθούνται τα ανθυγιεινά μέτρα

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αλλά και να αποκρύψει τους πραγματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που βάζει στο στόχαστρο ό,τι είχε μείνει όρθιο απ' την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, η διοίκηση του ΙΚΑ κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία ισχυρίζεται ότι «δεν προτίθεται να προβεί σε κατάργηση οποιασδήποτε Μονάδας Υγείας από αυτές που λειτουργούν σήμερα». Οπως προκύπτει από έγγραφο (3.12.2010) της Γενικής Διεύθυνσης των Διοικητικών Υπηρεσιών ΙΚΑ, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ήδη πάρει απόφαση για τον ακρωτηριασμό των ήδη υποβαθμισμένων υπηρεσιών του ΙΚΑ, για την κατάργηση 59 περιφερειακών υπηρεσιών από τις 364 συνολικά μονάδες του Ιδρύματος. Αφήνοντας ολόκληρες περιοχές και τους ασφαλισμένους πολλών νησιών χωρίς υγειονομική κάλυψη.

Στο ίδιο πνεύμα χτες ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος κυκλοφόρησε ανακοίνωση με τις βασικές θέσεις της διοίκησης για τις εργασιακές σχέσεις των μόνιμων γιατρών του Ιδρύματος, ενόψει της συγκρότησης του ΕΟΠΥΥ. Με τις προτάσεις αυτές οι γιατροί εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, μέσω του οποίου προωθείται η ενιαία ελάχιστη παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασφαλισμένους, προνοιακού επιπέδου και ο εξαναγκασμός τους να πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά, με ιδιωτική ασφάλιση, με ζεστό χρήμα, ακόμα και με πιστωτικές κάρτες, για ακόμα περισσότερες υπηρεσίες που δε θα καλύπτουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν «Ελεύθερη επιλογή των ιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης για την εθελούσια ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ ή στο ΕΣΥ, μετά την ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο ΕΣΥ». Ακόμα «επέκταση των δικαιωμάτων των ιατρών (Μόνιμων και Αορίστου Χρόνου) για παροχή πρόσθετων υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στα προσωπικά τους ιατρεία, σε περίπτωση που επιλεγεί η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών με ελεύθερη επιλογή πιστοποιημένων ιατρών στον ΕΟΠΥΥ, με συνακόλουθη βελτίωση των μηνιαίων απολαβών τους». «Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παρέχει υπηρεσίες Υγείας στο 95% των πολιτών που είναι δικαιούχοι ασφάλισης, προκρίνεται η ελεύθερη επιλογή ιατρών που αποδέχονται τους κανόνες παροχής υπηρεσιών που τίθενται από τον ΕΟΠΥΥ», αναφέρεται. Οι προτάσεις επιβεβαιώνουν ότι οι ανάγκες των ασφαλισμένων παραπέμπονται σε ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα, όπου οι ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες Υγείας και θα «σπρώχνονται» στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών, ενώ όσο δεν έχουν να πληρώσουν θα πρέπει να αρκεστούν σε ένα ελάχιστο βασικό πακέτο υπηρεσιών.

Οι φαρμακοποιοί

Συνεχίζεται και σήμερα, τρίτη μέρα, η απεργία των φαρμακοποιών που αντιδρούν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», με τις οποίες προωθείται η συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου του φαρμάκου στο μεγάλο κεφάλαιο.

Τις μέρες της απεργίας ανοιχτά είναι δυο με τρία φαρμακεία σε κάθε δήμο. Οι ασθενείς, εκτός απ' την ταλαιπωρία της αναμονής στα εφημερεύοντα φαρμακεία, έρχονται αντιμέτωποι και με τις ελλείψεις φαρμάκων, εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών, αλλά και γιατί το τελευταίο διάστημα τα παραρτήματα των πολυεθνικών φαρμάκου εισάγουν λιγότερες ποσότητες φαρμάκων απ' όσες χρειάζονται για τις ανάγκες της χώρας. Φιάσκο αποδείχτηκαν και οι εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την εξυπηρέτηση των ασθενών απ' τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αφού τα φαρμακεία δε διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και την υποδομή.

Στο μεταξύ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει εξαγγείλει αναστολή από την ερχόμενη Τρίτη 1 Φλεβάρη της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), του Ταμείου των Υγειονομικών, του Ταμείου των Συμβολαιογράφων, του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου των ΗΣΑΠ.

Με την απόφαση διαφώνησε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών», τονίζοντας ότι έτσι οι φαρμακοποιοί έρχονται σε αντίθεση με τους φυσικούς συμμάχους τους, που είναι οι ασφαλισμένοι και οι οποίοι από κοινού πρέπει να διεκδικήσουν φιλολαϊκές λύσεις στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» πρότεινε και στα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών τη συνολική απόρριψη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι με τις διατάξεις του εξασφαλίζει - στα πλαίσια της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας - τη μονοπώληση της λιανικής πώλησης των φαρμάκων στο μεγάλο κεφάλαιο. Υπογραμμίζει ότι η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, του Φαρμάκου, της Πρόνοιας και της Ασφάλισης. Στη διεκδίκηση ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτυχθεί ένας κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας, εισαγωγής και της δωρεάν διάθεσης του φαρμάκου σε όσους το έχουν ανάγκη. Η διεκδίκηση αυτού του αιτήματος προϋποθέτει την κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στους φαρμακοποιούς, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 31 Γενάρη προκειμένου να καθορίσει την πορεία των κινητοποιήσεων.

  • Χτες η διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ανακοίνωσε ότι η φαρμακευτική δαπάνη το μήνα Δεκέμβρη 2010 μειώθηκε σε 132.219 ευρώ από 192.842 ευρώ που ήταν το Δεκέμβρη του 2009, δηλαδή μειώθηκε κατά 31,5%. Κομπάζοντας επί της ουσίας για την εξοικονόμηση 60.653 ευρώ που πλήρωσαν κατά κύριο λόγο απ' την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι, αφού και με την τελευταία αρνητική λίστα φαρμάκων οι ασθενείς καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα απ' την τσέπη τους για τα φάρμακα που έχουν ανάγκη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένουν στην αδιέξοδη πρακτική(2012-05-31 00:00:00.0)
«Ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας»(2012-05-27 00:00:00.0)
Μεγάλο βάρος για τους ασφαλισμένους(2012-05-24 00:00:00.0)
Σήμερα η απεργία των φαρμακοποιών(2012-05-23 00:00:00.0)
Δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να βρουν φάρμακα(2012-05-22 00:00:00.0)
«Φαρμακερά προσχήματα» σε βάρος των ασφαλισμένων(2011-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ