Σάββατο 6 Γενάρη 2001 - Κυριακή 7 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Και τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις

Το βρετανικό Φόρεϊν Οφις έδωσε στη δημοσιότητα μέρος των εμπιστευτικών του αρχείων για το έτος 1969, όπου ανάμεσα στους φακέλους ήταν και αυτοί που αφορούσαν στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, στον τρίτο χρόνο της χούντας, αλλά και της Κύπρου.

Τα αρχεία επιβεβαιώνουν τις επεμβάσεις εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα τόσο από τη Μ. Βρετανία όσο και τις ΗΠΑ.

Το τμήμα των αρχείων που αφορά στην Ελλάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκτιμήσεις Βρετανών αξιωματούχων για την πολιτική κατάσταση, το παρόν και το μέλλον της χούντας, την προώθηση των βρετανικών επιχειρηματικών συμφερόντων στη χώρα μας κ.ά. Οπως προκύπτει από τα εμπιστευτικά έγγραφα, οι σχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης με τη δικτατορία διαμορφώνονταν έτσι ώστε να εξυπηρετούν τους βασικούς στόχους της πρώτης, την προώθηση, δηλαδή, των εμπορικών συμφερόντων της Βρετανίας στην Ελλάδα και την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής επιρροής της στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, κυρίως στο θέμα της Κύπρου, ενώ γίνονται αναφορές για το επικείμενο πραξικόπημα στην Κύπρο και τις ενδεχόμενες συνέπειες από τη δράση των εγγυητριών δυνάμεων όπως η Τουρκία.

Τα αρχεία αναφέρονται και στο ρόλο του Αβέρωφ ως γέφυρας μεταξύ της χούντας και του πολιτικού κόσμου. Ο Αβέρωφ δεν έβλεπε την περίπτωση επιστροφής στην εξουσία πολιτικών όπως ο Κ. Καραμανλής και ζητούσε οι δυτικές κυβερνήσεις να προσφέρουν υποστήριξη στο καθεστώς του Παπαδόπουλου για να μην έρθει στην εξουσία άλλη πολύ χειρότερη κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ