Κυριακή 16 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Τεράστιες μειώσεις εκατοντάδων ευρώ

Αμεσες και δραματικές θα είναι οι συνέπειες και για όσους εργαζόμενους στον ΟΣΕ συνταξιοδοτηθούν από το 2011 και μετά, καθώς θα δουν τις συντάξεις να έχουν μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με ένα συνάδελφό τους που συνταξιοδοτήθηκε σε κάποιο μήνα του 2010. Η μείωση των συντάξεων θα είναι και αυτή συνέπεια της νέας ΣΣΕ που προτείνει η διοίκηση του ΟΣΕ σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων.

Πρακτικά, η μεγάλη μείωση των μισθών επιφέρει μεγάλη μείωση των συντάξιμων αποδοχών, δηλαδή της βάσης πάνω στην οποία υπολογίζεται η σύνταξη. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, η μείωση της σύνταξης θα φθάνει τα 500 και 800 ευρώ! Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος, παντρεμένος με δύο παιδιά, στη ΜΕ κατηγορία, και 35 χρόνια υπηρεσίας το 2011 έχει τακτικές συντάξιμες αποδοχές 2.550 ευρώ με βάση το ισχύον μισθολογικό καθεστώς. Η σύνταξη που θα πάρει θα είναι περίπου 1.850 ευρώ. Με βάση την πρόταση της διοίκησης του ΟΣΕ, ο ίδιος εργαζόμενος θα δει τις τακτικές συντάξιμες αποδοχές του να μειώνονται δραματικά φθάνοντας τα 1.700 ευρώ. Ετσι, η σύνταξη που θα πάρει θα είναι περίπου 1.100 ευρώ. Μείωση 750 ευρώ (-40,54%)!

Μία ακόμα αρνητική πλευρά είναι ότι η μείωση των μισθών θα επιφέρει και μεγάλη μείωση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή μεγάλη μείωση των εσόδων των Ταμείων. Για άλλη μια φορά, καταδεικνύεται ότι οι αντεργατικές και αντιασφαλιστικές πολιτικές είναι αυτές που δημιουργούν τους όρους εμφάνισης και όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων των Ταμείων και όχι οι δήθεν μεγάλες συντάξεις και η δημογραφική γήρανση.

Καταλήγοντας πρέπει να σημειωθεί το εξής: Ο,τι συμβαίνει σήμερα στον ΟΣΕ θα εφαρμοστεί και στις αστικές συγκοινωνίες - και όχι μόνο. Μπορεί να ειπωθεί πως το παρόν των εργαζομένων στον ΟΣΕ είναι το άμεσο μέλλον των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Είναι, τελικά, μια σφοδρή καταιγίδα αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, η οποία όμως δεν ξέσπασε ξαφνικά. Προετοιμάστηκε συστηματικά και μεθοδικά όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στηρίχθηκε από τις αντίστοιχες δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Είναι η πολιτική που συνδιαμορφώθηκε από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ