Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντιαγροτικά καλάθια

Τη νέα μάσκα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελούν τα λεγόμενα «αγροτικά καλάθια». Η φτωχή αγροτιά στενάζει και έχει βρεθεί σε απόγνωση από την πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ, του ΠΟΕ, των μονοπωλίων και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την λανσάρει τώρα «καλάθια» αγροτικής παραγωγής ανά Περιφέρεια. Ομως όσο ακολουθείται η πολιτική του ευρωμονόδρομου κανένα «καλάθι» δεν πρόκειται να δώσει τη λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι. Αυτοί δεν έχουν ανάγκη από νέα επικοινωνιακά σλόγκαν και από μια πολιτική κοροϊδίας και δημιουργίας εντυπώσεων.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια της φτωχής αγροτιάς εντείνει την προπαγάνδα ότι κάτι μπορεί να γίνει αν η κάθε διοικητική περιφέρεια του «Καλλικράτη» αναπτύξει και προωθήσει τα δικά της προϊόντα. Στην πράξη πρόκειται για μέγιστη κοροϊδία, για μέγιστη εξαπάτηση. Αυτό επιχείρησαν να διαδώσουν την περασμένη Κυριακή στο Ρέθυμνο πρωθυπουργός και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μια κυβερνητική φιέστα που στήθηκε εκεί. Και το σόου αυτό θα έχει και συνέχεια. Η κυβέρνηση ψευδεπίγραφα επιχειρεί να εμφανίσει τα καλάθια αγροτικής παραγωγής ανά Περφιφέρεια ως τη λύση για τους αγρότες και ως τη λύση για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση. Τούτο κι αν αποτελεί κοροϊδία. Γιατί η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα στην κρίση, στη φτώχεια και την ανεργία. Η ΚΑΠ και ο ΠΟΕ έχουν οδηγήσει την εγχώρια παραγωγή σε συρρίκνωση, τις τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικά επίπεδα. Από την άλλη το κόστος παραγωγής αυξήθηκε ακόμα περισσότερο και σ' αυτό συνέβαλε και η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης που αύξησε τον συντελεστή του ΦΠΑ και ειδικό φόρο στα καύσιμα, το αγροτικό ρεύμα κλπ., αλλά και η αύξηση των τιμών στα καλλιεργητικά μέσα από τα μονοπώλια.

Η κυβέρνηση μιλάει για καλάθια ανά Περιφέρεια, αλλά η πραγματικότητα λέει πως στην Κρήτη, για παράδειγμα, αλλά και όλην τη χώρα, η τιμή στο λάδι έχει πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, στο κρασί σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα, η τιμή στο γάλα έχει επίσης πέσει, ενώ η τιμή στα αρνιά έχει φτάσει να πέσει φέτος σε επίπεδα ρεκόρ. Υπό αυτές τις συνθήκες τι μπορούν να παράγουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης και τι θα μείνει στην τσέπη τους; Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τους αγροτοκτηνοτρόφους όλης της χώρας. Η τιμή στα αρνιά για παράδειγμα έχει πέσει στα 4,5 ευρώ, ενώ οι ζωοτροφές έχουν φτάσει στα ύψη. Υπό αυτές τις συνθήκες οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν και δεν μπορούν να παράγουν και δεν τους «σηκώνει» κανένα καλάθι.

Οσο δε λαμβάνονται μέτρα για τιμές επιβίωσης στους αγροτοκτηνοτρόφους, για μείωση του κόστους παραγωγής, για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές, κανένα αγροτικό καλάθι ανά Περιφέρεια δεν πρόκειται να δώσει ούτε την ελπίδα, ούτε τη λύση. Ολα αυτά αποτελούν φτηνή κοροϊδία, φτηνή κυβερνητική προπαγάνδα. Αλλά δεν πρόκειται να ληφθούν τέτοια μέτρα, αφού η πολιτική των κυβερνήσεων ενισχύει τους καπιταλιστές αγρότες και τους εμποροβιομήχανους ξεκληρίζοντας τους μικροπαραγωγούς. Η λύση επομένως βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και στην εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ