Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πολλές καταστροφές από την κακοκαιρία

Από τις πλημμύρες στο χωριό Νεραϊδοχώρι Τρικάλων

Eurokinissi

Από τις πλημμύρες στο χωριό Νεραϊδοχώρι Τρικάλων
Τεράστιες ζημιές σε χωριά του ορεινού όγκου των Τρικάλων προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή. Παράλληλα, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν από κατολισθήσεις στο χωριό Μουζακαίοι Ιωαννίνων, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι γης στο χωριό υποχώρησε και προκάλεσε βαθιά ρήγματα.

Στο έλεος των καιρικών συνθηκών βρέθηκαν η γέφυρα που συνδέει τους Νομούς Τρικάλων και Αρτας, στον οικισμό Γκαλφάρι, η οποία κατέρρευσε, καθώς και σπίτια, καταστήματα, δίκτυα αποχέτευσης και το οδικό δίκτυο των δημοτικών διαμερισμάτων στους καποδιστριακούς δήμους Πινδέων, Αιθήκων, Καστανιάς και στην κοινότητα Μυροφύλλο.

Τα ρέματα κύλησαν ορμητικά μέσα σε χωριά, παρασύροντας αυτοκίνητα, δίκυκλα, εργαλεία και εγκαταστάσεις. Επαρχιακοί δρόμοι στην περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας, από κατολισθήσεις, πτώσεις βράχων και δέντρων στο οδόστρωμα.

Η γέφυρα που κατέρρευσε, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Αχελώου, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ενώνει την κοινότητα Μυροφύλλου με το Νομό Αρτας και με την Εθνική Οδό Τρικάλων - Αρτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της κοινότητας μετακινούνται στο Βουργαρέλι Αρτας, όπου φοιτούν στο γυμνάσιο και λύκειο, ενώ το περιφερειακό αγροτικό ιατρείο Μυροφύλλου ανήκει διοικητικά στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αρτας.

Ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και στο Νεραϊδοχώρι του Δήμου Αιθηκών, όπου τα ρέματα κατέβασαν μεγάλες ποσότητες νερού και τεράστιες μάζες φερτών υλικών. Ευτυχώς, τα περισσότερα σπίτια δεν κατοικούνται τη χειμερινή περίοδο καθώς, όπως έλεγαν οι κάτοικοι του χωριού, σε διαφορετική περίπτωση ίσως να υπήρχαν και ανθρώπινα θύματα. Κατήγγειλαν, μάλιστα ότι η πλημμύρα θα είχε αποφευχθεί εάν τα ρέματα δεν είχαν μπαζωθεί.

Η κατολίσθηση

Στο χωριό Μουζακαίοι Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο που βρισκόταν στο σημείο της κατολίσθησης ισοπεδώθηκε, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστησαν και τρεις αποθήκες. Οι κάτοικοι 15 σπιτιών αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, ενώ δύο κολόνες της ΔΕΗ έπεσαν, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Τις τελευταίες πέντε μέρες έβρεχε συνεχώς στην περιοχή, με αποτέλεσμα το έδαφος να υποχωρεί και ένα παλιότερο ρήγμα να ανοίγει όλο και πιο πολύ. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 90 κλήσεις για αντλήσεις νερών σε υπόγεια και ισόγεια διαμερίσματα.

Καθίζηση έγινε το πρωί του Σαββάτου και στην επαρχιακή οδό Μουζακαίων - Κυπαρισσίας Ιωαννίνων λόγω της σφοδρής καταιγίδας, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συγκοινωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ