Η κοινή αντίληψη κυβέρνησης και κεφαλαίου, για την εκπαίδευση, φάνηκε στη χτεσινή εκδήλωση της «Μορφωτικής Πρωτοβουλίας» (σύμπραξη 8 ιδρυμάτων επιχειρηματικών ομίλων για άμεση παρέμβαση στην εκπαίδευση)
«Ως προς την πρόσφατη εξαγγελία του "νέου σχολείου" του υπουργείου, όχι μόνο οι γενικοί στόχοι, αλλά ακόμα και το σκεπτικό σε μεγάλο μέρος είναι κοινά», αναφέρεται στην αποτίμηση του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας της λεγόμενης «Μορφωτικής Πρωτοβουλίας» των 8 ιδρυμάτων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Υπενθυμίζουμε ότι η «Μορφωτική Πρωτοβουλία» έχει συγκροτηθεί από τα ιδρύματα Λαμπράκη, Ευγενίδου, Κωστοπούλου, Λεβέντη, Μποδοσάκη, Νιάρχου, Ωνάση και Εθνικής Τράπεζας.
Η συμφωνία των εκπροσώπων του κεφαλαίου και της κυβέρνησης δεν προκαλεί εντύπωση. Και οι δύο «πλευρές» μιλούν για «άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία», με προφανή στόχο την εισβολή των επιχειρήσεων μέσα στα σχολεία και την άμεση συνδιαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών και γενικότερων στόχων. Ολα αυτά με το επιχείρημα της «σύνδεσης με την κοινωνία». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χτες, στην «εκδήλωση παρουσίασης του έργου» της «Μορφωτικής Πρωτοβουλίας», ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Β. Κουλαϊδής, παρουσίασε συνοπτικά τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο» σχολείο, ζητώντας απ' τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών να σταθούν στο πλευρό του υπουργείου.
Το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας (στο οποίο πέρσι συμμετείχαν 94 σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά) είναι μια καλοσχεδιασμένη παρέμβαση του κεφαλαίου μέσα στα σχολεία, με βιτρίνα την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τις «διαφορετικές» εκπαιδευτικές μεθόδους, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει και επιμορφωτικά προγράμματα. Σε έντυπο της «Πρωτοβουλίας» για ένα από αυτά τα προγράμματα αναφέρεται ότι στόχος, μεταξύ άλλων, είναι «η δημιουργία, σε συνεργασία με τη διεύθυνση, των συνθηκών και υποδομών που προάγουν τη σχολική καινοτομία (συμμετοχικότητα, αναζήτηση πόρων, δραστηριοποίηση γονέων και κοινότητας)». Είναι περίπου η ίδια λογική με τη λεγόμενη «αυτοαξιολόγηση» του σχολείου, που το ωθεί στην αναζήτηση πόρων και στο «άνοιγμα στην κοινωνία».
Στη χτεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν παλιότερες μελέτες της «Μορφωτικής Πρωτοβουλίας» για θέματα σύνδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ο οδηγός σπουδών και απασχόλησης για μαθητές και αποφοίτους Λυκείου, που ενημερώνει για τα σύγχρονα επαγγέλματα, τα απαραίτητα προσόντα κ.ά. Οι συγκεκριμένες «δράσεις» λειτουργούν ως μηχανισμοί «καθοδήγησης» για το «τι ζητάει η αγορά», δηλαδή οι εργοδότες.
Επιπλέον, η δραστηριότητα αυτών των 8 ιδρυμάτων στην εκπαίδευση προωθεί, απ' τις μικρότερες ηλικίες, τον κοινωνικό εταιρισμό, δηλαδή την αντίληψη «κοινού» αγώνα εργαζομένων και εργοδοτών, για το ...καλό της κοινωνίας.
Τέλος, όπως φάνηκε απ' την πρόταση του Ι. Μάνου, προέδρου του Μεγάρου Μουσικής, τα 8 ιδρύματα θα δραστηριοποιηθούν και στον τομέα της επιμόρφωσης ενηλίκων και της «διά βίου μάθησης». Η πρόταση αυτή θα διατυπωθεί συγκεκριμένα, προς τα 8 ιδρύματα, το επόμενο δίμηνο.