Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Παζάρια και συμβιβασμοί για να γονατίσουν οι λαοί

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες στη Λισαβόνα, παράλληλα με τη σύνοδο ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Τα επιτελεία του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα ετοιμάζουν νέα εγκλήματα σε βάρος των λαών
Τα επιτελεία του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα ετοιμάζουν νέα εγκλήματα σε βάρος των λαών
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

«Σήμερα και αύριο θα λάβουμε τις αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Συμμαχίας», υποστήριξε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, κατά την έναρξη των διήμερων εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα.

Το ΝΑΤΟ, είπε, «θα γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο ενεργό και πιο αποδοτικό» στο χτύπημα του λαού και των κινημάτων του σε όλο τον κόσμο, καθώς με τη νέα στρατηγική «θα αναπτύξει σύγχρονες ικανότητες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών» και θα προσεγγίσει «τους συμμάχους μας ανά τον πλανήτη».

Η «νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ 2020» εγκρίθηκε τελικά χτες από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 μελών του ΝΑΤΟ. Στόχο έχει να νομιμοποιήσει τους προληπτικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και να κλειδώσει στο στόχαστρο της λυκοσυμμαχίας τον εχθρό λαό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι εργασίες της συνόδου και στις σχέσεις με τους «στρατηγικούς εταίρους», Ρωσία, Κίνα, Ινδία κ.ά.

Κατά την άφιξή του στη Λισαβόνα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, υποστήριξε πως η Σύνοδος Κορυφής θα «αναζωογονήσει το ΝΑΤΟ για τον 21ο αιώνα». Προηγούμενα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ «θα συμβουλεύονται» την Ευρώπη για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Παζάρι με τη Ρωσία για την «ασπίδα»

Το ζήτημα της υιοθέτησης του λεγόμενου «αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη φαίνεται να έχει ήδη αποφασιστεί, καθώς - ύστερα από υποσχέσεις και ανταλλάγματα - τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία φαίνονται πρόθυμες να συμμετάσχουν σ' αυτό. Πρόσφατα μάλιστα η Ρωσία έχει δηλώσει πως δε βλέπει καμία απειλή από το ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία κατάφερε να μην αναφέρονται ονομαστικά οι χώρες που η Συμμαχία θεωρεί ως «απειλή», και με τις οποίες η ίδια οικοδομεί φιλικές σχέσεις.

Λίγο πριν τη συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, που αναμένεται να γίνει σήμερα, ο βοηθός του Προέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Πριχοντκό, δήλωσε πως εάν υπάρχει πολιτική θέληση, μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα για τη συγκρότηση κοινού με το ΝΑΤΟ συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Οπως εξήγησε, το ΝΑΤΟ επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα συμπεριλαμβάνει τα εθνικά μέσα αντιπυραυλικής άμυνας των ΝΑΤΟικών χωρών. Το σύστημα αυτό θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει από κοινού με τη Ρωσία ταυτόχρονες εργασίες, μετάδοση σημάτων, λήψη αποφάσεων, συνδυασμό μέσων αντίδρασης.

Στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας - ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Μόσχας για συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στον τομέα της ασφάλειας και συγκεκριμένα για τη δημιουργία κοινού με το ΝΑΤΟ συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά ΜΜΕ εστιάζουν στις δηλώσεις που έκανε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σύμφωνα με τις οποίες το ΝΑΤΟ δε σκοπεύει να δημιουργήσει κοινό με τη Ρωσία σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά επιθυμεί τη συνεργασία των δύο διαφορετικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Στα πλαίσια αυτά, το ΝΑΤΟ αναμένεται να προτείνει στη Ρωσία τρόπους συνεργασίας στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Στο επίκεντρο η κατοχή στο Αφγανιστάν

Σήμερα, Σάββατο, οι ΝΑΤΟικοί θα συζητήσουν για το Αφγανιστάν και την παραμονή των κατοχικών δυνάμεων έως το τέλος του 2014. Παρίστανται και οι 48 χώρες που συμμετέχουν στην αμερικανοΝΑΤΟική δύναμη κατοχής, «ISAF», μαζί με την Ιαπωνία, ενώ στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

Ο Ομπάμα, μιλώντας στην πορτογαλική εφημερίδα «Publico», έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το Αφγανιστάν δε θα εγκαταλειφθεί αφού μεταβιβαστεί στον αφγανικό στρατό η ευθύνη για τη λεγόμενη ασφάλεια της χώρας. Η ΝΑΤΟική ISAF επιβεβαίωσε, στο μεταξύ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν για πρώτη φορά άρματα μάχης στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν.

Κατά τη σημερινή, εξάλλου, Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ - Ρωσίας, το Κρεμλίνο αναμένεται να αυξήσει τα δικαιώματα διέλευσης στα τρένα που μεταφέρουν προμήθειες για το ΝΑΤΟ από τις χώρες της Βαλτικής προς το Αφγανιστάν. Η ιδιαίτερη σημασία που στοχεύει να προσδώσει η Συμμαχία στη συνεργασία με τη Ρωσία φαίνεται και από τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ότι η Σύνοδος Κορυφής «μπορεί να αποδειχθεί ένα αποφασιστικό βήμα στη σχέση μας με τη Ρωσία».

Τέλος, σήμερα το βράδυ θα διεξαχθεί και η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου. Θέλοντας να υπογραμμίσει τον ουσιαστικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο πλευρών, ο Ομπάμα υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία άλλη περιφέρεια με την οποία οι ΗΠΑ να έχουν τέτοια εγγύτητα σε όρους αξιών, συμφερόντων, δυνατοτήτων και στόχων». Και είναι γεγονός ότι ΗΠΑ και ΕΕ από κοινού συμμετέχουν σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ