Την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως διαβεβαίωσε η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη τους επιχειρηματίες του κλάδου με τους οποίους συναντήθηκε χτες. Η σχετική μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε. Η υπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ). Στην ανακοίνωση του υπουργείου, σημειώνεται ότι η επιτάχυνση θα προκύψει από τον περιορισμό των γραφειοκρατικών περιορισμών, «διατηρώντας όμως την απαιτούμενη αυστηρότητα για την προστασία των οικοσυστημάτων».
Η σχετικότητα αυτής της δήλωσης προκύπτει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον τελευταίο νόμο για τις ΑΠΕ διεύρυνε τα εδαφικά όρια για την εγκατάσταση μονάδων, με ελάχιστες πλέον εξαιρέσεις. Κι αυτό, επειδή η εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού συμφέροντος με όρους ασυδοσίας θεωρείται από την κυβέρνηση βασικό κίνητρο επέκτασης των ΑΠΕ για το «καλό» του περιβάλλοντος. Η Τ. Μπιρμπίλη έχει προαναγγείλει πριν από μήνες την ενοποίηση των υπηρεσιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την απλοποίηση των διαδικασιών.
Στις συναντήσεις, η υπουργός ενημέρωσε για την πολιτική του υπουργείου. Με τον ΕΣΗΑΠΕ (πρόεδρος Γ. Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ) μίλησαν και για το μείγμα των τεχνολογιών ΑΠΕ. Με τον ΠΑΣΥΦ, (πρόεδρος Ν. Καλογεράκης) συζητήθηκε το αίτημά του για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου προς όφελος των φωτοβολταϊκών συστημάτων που εδράζονται σε ηλιοστάτες (trackers), κάτι που εξετάζεται θετικά από το υπουργείο.