Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ G20
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

ΣΕΟΥΛ.--

Η ένταση των αντιθέσεων μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αναδυόμενων και όλων αυτών μεταξύ τους, δίνουν το στίγμα της διήμερης Συνόδου της Ομάδας των 20 Ανεπτυγμένων Κρατών (G20) που ξεκίνησε χτες στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, με επίκεντρο το γεφύρωμα των διαφορετικών απόψεων στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της ισόρροπης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, ο παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, ενώ ακόμη και η επαναφορά στον κανόνα του χρυσού έχει πέσει στο τραπέζι.

Το «χορό άνοιξε» ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που με επιστολή του ζήτησε από τους εταίρους του να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εφαρμόσουν παλαιότερες συμφωνίες, με στόχο να εξισωθούν οι ανισορροπίες ανάμεσα στις πλούσιες εξαγωγικές χώρες και στις εισαγωγικές που βαρύνονται από μεγάλα χρέη. «Οταν όλες οι χώρες κάνουν αυτό που τους αναλογεί - οι αναδυόμενες εξίσου με τις προηγμένες, οι πλεονασματικές εξίσου με τις ελλειμματικές - όλοι ωφελούμαστε από την υψηλότερη ανάπτυξη», υπογράμμισε σε επιστολή του προς τους ηγέτες του G20. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, απέρριψε τις αιτιάσεις που εκφράζουν άλλες χώρες, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed), Αλαν Γκρίνσπαν, ότι η Αμερική επιδιώκει την υποτίμηση του δολαρίου.

Πρόταση των ΗΠΑ για τον καθορισμό αριθμητικών στόχων ώστε να περιοριστούν οι εμπορικές ανισορροπίες αποσύρθηκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων του G20, αφού δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση.

Η Ρωσία αντέδρασε πρώτη, απορρίπτοντας την πρόταση, ενώ πηγή της αντιπροσωπείας τόνισε ότι η Ρωσία ανησυχεί για την «ανισορροπία και την αστάθεια» της παγκόσμιας οικονομίας και για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες υποτιμούν το νόμισμά τους για να ενισχύσουν την ανάπτυξη, χωρίς να συμφωνήσουν με τους εταίρους τους, δείχνοντας καταρχήν τις ΗΠΑ με το πρόγραμμα αιμοδότησης της αμερικανικής οικονομίας που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) με 600 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω εκτύπωσης χρήματος, μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Και δευτερευόντως την Κίνα, που έτσι κι αλλιώς δέχεται τα πυρά όλων ότι «χειραγωγεί το νόμισμά της» για να ωφελεί τις εξαγωγές της. Πρωτίστως από τις ΗΠΑ, βεβαίως...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ