Μέχρι και την τελευταία στιγμή παιζόταν η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, με τον πρωθυπουργό να έχει διαδοχικές συσκέψεις με κεντρικούς υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να καταλήξει σε τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο ταλαντεύτηκε για περισσότερες από 5 ώρες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών επέμεναν να μην προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Υπήρχαν, ωστόσο, και υπουργοί που προέτρεψαν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εκλογές, με στόχο να οξυνθεί η επιχείριση εκβιασμού του λαού για την απόσπαση της ψήφου του, ώστε να προχωρήσουν τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα και οι κυοφορούμενες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.
Κυβερνητικές πηγές, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν την τελική απόφαση να μην προχωρήσει τελικά το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός εκτίμησε πρώτον ότι το ΠΑΣΟΚ «παρέμεινε πρώτο κόμμα», δεύτερον ότι «δεν πέρασε το αντιμνημονιακό μήνυμα» και το σύνθημα «ζεματίστε το ΠΑΣΟΚ», τρίτον ότι «προηγείται στο πανελλαδικό αποτέλεσμα των περιφερειών» και τέταρτον ότι «συνυπολόγισε τη στάση που θα κρατούσαν οι διεθνείς αγορές», αν ανακοίνωνε εκλογές.
Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, έλεγαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι το «ΠΑΣΟΚ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη», ενώ υποστήριζαν ότι «αν γίνονταν εθνικές εκλογές η διαφορά θα ήταν πάνω από 7%». Μάλιστα, με κυνικό τρόπο και προκαλώντας τον ελληνικό λαό, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης υποστήριζε «το δίλημμα του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές έπιασε»!