Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με «όχημα» την αποδοκιμασία... στη γραμμή της κυβέρνησης

Κριτική του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην πρόσφατη απόφαση της συγκλήτου για τις προτάσεις της κυβέρνησης για νέο νόμο - πλαίσιο στην ανώτατη εκπαίδευση

Το ΜΑΣ «στολίζει» συχνά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με τα αιτήματα για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, για δωρεάν σπουδές, για ζητήματα που δε ... θυμήθηκε η Σύγκλητος

MotionTeam

Το ΜΑΣ «στολίζει» συχνά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με τα αιτήματα για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, για δωρεάν σπουδές, για ζητήματα που δε ... θυμήθηκε η Σύγκλητος
Πρύτανης και σύγκλητος κάνουν κόνξες στο υπουργείο Παιδείας και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να παραμείνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Αυτό καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ, με αφορμή την απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να αποδοκιμάσει το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να αποφασίσει τη συγκρότηση επιτροπών «για να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει τις δικές του προτάσεις και διεκδικήσεις για το μέλλον του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου».

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ θεωρεί ότι «το κείμενο αυτό δεν αποτελεί βάση διαλόγου, εξαιτίας τόσο των αντισυνταγματικών του διατάξεων όσον αφορά στη διοίκηση και στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων όσο και γιατί παραβιάζει θεμελιώδεις ακαδημαϊκές αρχές, όπως η αυτοδιοίκηση, ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων, η συνοχή των γνωστικών αντικειμένων που συγκροτούν την ακαδημαϊκή μονάδα του τμήματος, η αντικατάσταση των πτυχίων ως οργανωμένων ακαδημαϊκών τίτλων από ιδιότυπους φακέλους προσόντων που δεν αντιστοιχούν σε επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και η υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια».

Και αν η απόφαση φαίνεται να κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθόλου έτσι δεν είναι. Καθώς, όπως αποκαλύφθηκε από τη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, αυτό που κυρίως ενδιαφέρει το σύνολο των καθηγητών, μελών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι το ζήτημα της διοίκησης του πανεπιστημίου. Δηλαδή, να αναλάβουν οι ίδιοι το ρόλο του μάνατζερ στα πανεπιστήμια - επιχειρήσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Ετσι δεν ειπώθηκε κουβέντα για τη μέχρι τώρα διείσδυση των επιχειρήσεων στα Πανεπιστήμια, για τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για το αλισβερίσι του ΑΠΘ με ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για το κόστος σπουδών που καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους.

ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, ΕΑΑΚ, πανηγυρικά χειροκρότησαν την απόφαση, αποδεικνύοντας πως αποτελούν στήριγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Το ΜΑΣ καταψήφισε την απόφαση της Συγκλήτου, καταγγέλλοντας ότι «ονειρεύονται ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί ως επιχείρηση και τους ίδιους manager». Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως γι' αυτό άλλωστε δεν είπαν κουβέντα:

«Για την κάρτα του φοιτητή με την οποία η κυβέρνηση εισάγει τα δίδακτρα, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική κατάργηση της δωρεάν φοιτητικής μέριμνας.

Για τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ που υψώνει ακόμα μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς.

Για την Αξιολόγηση - με την οποία συμφωνούν - που θα γίνεται από τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αξιολόγηση του επιστημονικού έργου και της έρευνας με βάση τις ανάγκες του λαού της χώρας».

Παρακάτω, το ΜΑΣ δείχνει ότι η κριτική της Συγκλήτου για τις σπουδές παραμένει άσφαιρη όσο εφαρμόζεται η διάσπαση των σπουδών σε κύκλους (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ειδίκευσης, διδακτορικό) και εφόσον οι ίδιοι που μιλούν για αντικατάσταση των πτυχίων από φακέλους προσόντων, δε λένε κουβέντα και συμφωνούν με τη διά βίου μάθηση - περιπλάνηση - εκμετάλλευση.

Επίσης, το ΜΑΣ προσθέτει: «Μιλάνε για την "υποχρέωση" της πολιτείας να χρηματοδοτεί τα Πανεπιστήμια την ώρα που οι ίδιοι αποφάσισαν μείωση του προϋπολογισμού κατά 22%.

Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι με όχημα την "αποδοκιμασία του κειμένου διαβούλευσης" η σύγκλητος, στη γραμμή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να μετατρέψει μερίδα καθηγητών και φοιτητών σε ομάδα κρούσης για το πέρασμα των αντιδραστικών αλλαγών».

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να μη συναινέσουν στην επίθεση, στο διάλογο για το πέρασμα αυτών των μέτρων. Να απαντήσουν με οργάνωση της συζήτησης και της πάλης μέσα στις Σχολές και στους χώρους δουλειάς για την κλιμάκωση ενός αγώνα με στόχο την αναχαίτιση των αντιδραστικών αλλαγών. «Η διέξοδος για την Παιδεία μπορεί να αναζητηθεί στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σε αυτήν τη βάση και μόνο μπορεί να σχεδιάζεται κεντρικά και οργανωμένα η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με σκοπό την παραγωγή επιστημονικού δυναμικού που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των μονοπωλίων», σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ