Το «κόψιμο» από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμάκων που μέχρι τώρα οι καρκινοπαθείς προμηθεύονταν δωρεάν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να πληρώνουν, προκειμένου να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για φάρμακα τα οποία έχουν ένδειξη για μια μορφή καρκίνου, αλλά έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση και άλλου είδους καρκίνου που δεν περιλαμβάνεται στις ενδείξεις. Ενώ μέχρι σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία κάλυπταν τη δαπάνη για την αγορά των φαρμάκων αυτών ακόμη και για μορφές καρκίνου πέραν των αναφερόμενων στις ενδείξεις, σήμερα τα χορηγούν μόνο για την ενδεδειγμένη πάθηση. Στελέχη της Ομοσπονδίας δηλώνουν πως η χορήγηση μέχρι τώρα των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία βοηθούσε επειδή «μ' αυτόν τον τρόπο πολλοί ασθενείς παρέτειναν το χρόνο ζωής, βελτίωναν την ποιότητά της και πολλοί από αυτούς θεραπεύονταν». Σήμερα, «η κυβέρνηση θέλοντας να περιορίσει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στρέφεται κατά των καρκινοπαθών και τους κόβει τα φάρμακα ή τους χορηγεί φάρμακα γενόσημα, δηλαδή αντίγραφα των αυθεντικών τα οποία είναι πιο φθηνά αλλά πολλές φορές δεν είναι αποτελεσματικά».
Ο «εξορθολογισμός» των φαρμακευτικών δαπανών, με στόχο την ολόπλευρη ενίσχυση των πολυεθνικών ομίλων του κλάδου, προχωρά στο φόντο διαφόρων αποκαλύψεων για κυκλώματα που εξαπατούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Περιπτώσεις που φυσικά η κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει, για να δηλώσει αποφασισμένη να πατάξει τη ...διαφθορά που αναδεικνύει ως υπεύθυνη για το διαρκές πετσόκομμα των παροχών.
Σ' αυτό το πλαίσιο, σοβαρά ερωτήματα προκαλεί υπόθεση φαρμάκων που είχε στην κατοχή της η Νομαρχία Αθήνας και ανέθεσε την καταστροφή τους μαζί με υγειονομικό υλικό, σε ιδιωτική εταιρεία. Μάλιστα, η τελευταία διαπίστωσε ότι σε ένα μεγάλος μέρος των συσκευασιών των φαρμάκων λείπουν οι λεγόμενες ταινίες γνησιότητας, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να εξαργυρώνεται η αξία των φαρμάκων.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία «ENVIROCHEM Ελλάς ΑΕ» και η νομαρχία υπέγραψαν σύμβαση για καταστροφή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που έχουν λήξει και βρίσκονταν «σε αποθήκη της Νομαρχίας στο Ελληνικό» (όπως αναφέρει η σύμβαση 72/2010 που έχει υπογραφεί). Το υλικό αυτό μάλλον συλλέχθηκε για να δοθεί ως ανθρωπιστική βοήθεια σε άλλη χώρα, αλλά τελικά δε δόθηκε (δεν έχουν εξακριβωθεί οι λόγοι). Στη σύμβαση μεταξύ της νομαρχίας Αθήνας και της «ENVIROCHEM Ελλάς ΑΕ» αναφέρεται ότι η τελευταία ήταν υποχρεωμένη πριν την καταστροφή να προχωρήσει «στη διαλογή, καταμέτρηση και διαγραφή εοφοσήμων (σ.σ. δηλαδή των ταινιών γνησιότητας)». Η ιδιωτική εταιρεία με έγγραφό της προς την Νομαρχία Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 2010 γνωστοποιεί στη Νομαρχία ότι «η διαλογή, καταμέτρηση και διαγραφή εοφοσήμων περατώθηκε...» και πιο κάτω επισημαίνει «Οπως σας επισημάναμε και τηλεφωνικώς στις 4/10/2010 καθώς επίσης και σε προ-συμβάσεις παρατηρήσεις μας, παρατηρήθηκε μεγάλος όγκος φαρμακευτικών σκευασμάτων με απουσία ΕΟΦοσήμων. Για την ακριβή πληροφόρησή σας θα παραλάβετε κατάλογο με όλα τα σκευάσματα στον οποίο αναφέρονται τα φάρμακα των οποίων απουσίαζε η ταινία (εοφόσημα)». Η σύμβαση αναφέρει πως «για την απομάκρυνση και καταστροφή των αποβλήτων είναι (σ.σ. το τίμημα) 1,45 ευρώ ανά κιλό και για ποσότητα μέχρι 2 τόνους, ήτοι ποσό 2.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ».
Πάντως, σύμφωνα με επιστήμονες, τα φαρμακευτικά υλικά όταν λήξουν ανήκουν σε εκείνο το είδος αποβλήτων που για να καταστραφούν πρέπει να οδηγηθούν σε ειδικό αποτεφρωτήρα (σ.σ. στην Ελλάδα ο μοναδικός που υπάρχει βρίσκεται στη χωματερή των Ανω Λιοσίων) με τη συνοδεία της Αγορανομίας και από κει να εκδοθεί πιστοποιητικό καταστροφής. Σ' αυτό το πλαίσιο, είναι άξιο απορίας γιατί το συγκεκριμένο έργο ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία και δεν το εκτέλεσε η ίδια η Νομαρχία Αθήνας.