Τα οικονομικο-επιχειρηματικο-πολιτικά παιχνίδια στην «καμπούρα» του ποδοσφαίρου, υπό τη γνωστή ταμπέλα-καραμέλα της εξυγίανσης, κορυφώνονται. Το «ντέρμπι» εξουσίας και συμφερόντων απέκτησε χτες νέα διάσταση. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού προέβη σε μια ηγετική επίδειξη δύναμης («ο Ολυμπιακός, η μεγαλύτερη δύναμη στο ποδόσφαιρο») που πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις με πολυμετρικές προεκτάσεις.
Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο χώρο κατέθεσε 7 προτάσεις που (λόγω τόνου και τρόπου) πήραν τη μορφή εντολής-εξαγγελίας. Ο Σ. Κόκκαλης, παρότι έκανε προτάσεις, δε χρησιμοποίησε το «να γίνει» αλλά «θα γίνει», που ξεχείλιζε βεβαιότητα εφαρμογής... Τι; Μεταξύ άλλων, από 1/7/2001 η ΕΠΑΕ (προφανώς το ΔΣ) θα απαρτίζεται από 21 μέλη, τα οποία θα εκλέγουν τον πρόεδρο και τα λοιπά όργανα της διοίκησης. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δε θα επιδοτείται από το κράτος. Μέσα σε διάστημα έξι μηνών (μέχρι 30/6/2001) θα προσδιοριστεί από τους αρμόδιους φορείς το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή των ΠΑΕ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Οι διάφορες κρατήσεις από τα έσοδα πώλησης εισιτηρίων δε θα υπερβαίνουν το 20%.
Πριν από την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου θα καταρτίζεται σύμβαση μεταξύ της ΕΠΑΕ και της Επιτροπής Διαιτησίας. Η ΕΠΑΕ θα δύναται, εφόσον το ζητήσουν 15 από τα 21 μέλη της, να διαγράφει οριστικά από τους πίνακες διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών όσους δεν έχουν καλή απόδοση/κρίση και θεωρούνται ακατάλληλοι. θα υπάρχει ένας αθλητικός δικαστής που θα επιλέγεται (και θα απολύεται) με αυξημένη πλειοψηφία (15 μέλη) από την ΕΠΑΕ για τριετή θητεία. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ θα λειτουργεί μόνο ως Ακυρωτικό Δικαστήριο. Πολυιδιοκτησία: α) Ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου όλων των μετόχων που διαθέτουν πάνω από 5% του μετοχικού κεφαλαίου. β) Εφαρμογή του «πόθεν έσχες» σε κάθε φυσικό πρόσωπο που διαθέτει πάνω από 5% του μετοχικού κεφαλαίου. γ) Εγκριση συμμετοχής εταιριών off-shore και νέων μετόχων με ποσοστό άνω του 5% (φυσικά πρόσωπα, εταιρίες - ελληνικές και ξένες) στο μετοχικό κεφάλαιο των ΠΑΕ, από το ΔΣ της ΕΠΑΕ. Ελεγχος από το ΔΣ της ΕΠΑΕ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προέλευσης χρημάτων και αξιοπιστίας των υποψήφιων νέων μετόχων πριν από την απόκτηση του παραπάνω ποσοστού (5% και άνω του μετοχικού κεφαλαίου).
Με την εν γένει τοποθέτησή του ο Σ. Κόκκαλης υπέδειξε στην πολιτεία πως δε δικαιούται ν' ασχολείται, παρουσιάζοντας το ποδόσφαιρο υπόθεση των επιχειρηματιών. Ακόμα, έμμεσα αλλά σαφέστατα στήριξε τον Β. Μητρόπουλο («τα προβλήματα δε λύνονται με αλλαγές προσώπων, μόνο με θεσμικές αλλαγές») και απαξίωσε το πρόσωπο του Γ. Φλωρίδη μιλώντας και αυτός (όπως ο Β. Μητρόπουλος) για «περαστικούς». Υποστήριξε ότι «δεν είμαι συνομιλητής του υφυπουργού αλλά μέλος της ΕΠΑΕ», ενώ νωρίτερα είχε επισκεφτεί και συζητήσει με τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο... Ο οποίος σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει πως «το πλαίσιο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι δεδομένο και σαφές. Κάθε πρόταση που βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να συζητηθεί».
Φυσικά η ΕΠΑΕ δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί και με ανακοίνωσή της αφού επικρίνει τον υφυπουργό εκφράζει την ικανοποίησή της για την τοποθέτηση του Ε. Βενιζέλου και παραπέμπει σε αυτόν τα θέματα που την αφορούν... Από την πλευρά του ο Γ. Φλωρίδης προσπάθησε ν' απαντήσει επισημαίνοντας ότι ο αθλητισμός είναι «κατ' εξοχήν χώρος δημοσίου συμφέροντος», όπου η πολιτεία «έχει μόνιμη και συνεχή παρουσία», προσθέτοντας ότι η «προτεραιότητα της κάθαρσης και ο σεβασμός της νομιμότητας είναι οι αναγκαίοι όροι για ουσιαστική διέξοδο στο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου».