Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Εκλογές σε συνθήκες κρίσης, αντικομμουνισμού και απαγορεύσεων

Το 17% των μόνιμων κατοίκων δεν είχε δικαίωμα ψήφου

Στις 2 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκαν στη Λετονία βουλευτικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε ο σημερινός κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός. Η πολιτική συμμαχία με τον τίτλο «Ενότητα» (που ενώνει τα κόμματα «Νέα εποχή», «Ενωση πολιτών», «Κοινωνία για άλλη πολιτική») συγκέντρωσε το 30,7% των ψήφων και 33 έδρες, από τις 100 του κοινοβουλίου. Δεύτερη αναδείχτηκε η συμμαχία «Κέντρο Ομόνοιας», με 25,7% και 29 έδρες. Στη Συμμαχία αυτή συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, με επικεφαλής τον Αλφρεντ Ρούμπιξ, πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λετονίας, πως παραμένει στη χώρα απαγορευμένο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (ΣΚΛ) εκλέγει 4 βουλευτές (από τους 29), όσους είχε και στην προηγούμενη σύνθεση της βουλής, που ωστόσο δεν είναι αρκετοί για να συγκροτήσει το ΣΚΛ ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα, για την οποία απαιτούνταν 5 βουλευτές.

Στο κοινοβούλιο θα εκπροσωπούνται ακόμη η εθνικιστική «Ενωση πρασίνων κι αγροτών» με 19,4% και 22 έδρες, η δεξιά ένωση «Για μια καλή Λετονία» με 7,5% και 8 έδρες και η ακροδεξιά ένωση «Ολα για τη Λετονία», με 7,4% και 7 έδρες.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόφσκις, με δηλώσεις τάχθηκε υπέρ της ανασυγκρότησης της σημερινής κυβερνητικής συμμαχίας, στην οποία εκτός από την «Ενότητα» συμμετέχουν η «Ενωση πρασίνων κι αγροτών» και η ένωση «Ολα για τη Λετονία». Ταυτόχρονα σημείωσε πως πρέπει να διερευνηθούν και οι δυνατότητες συνεργασίας με το «Κέντρο Ομόνοιας».

Να σημειωθεί πως στη Λετονία εξακολουθούν να υπάρχουν απαγορεύσεις στη συμμετοχή στις εκλογές κατά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που παρέμειναν έως το τέλος μέλη του ΚΚΛ και των άλλων σοβιετικών μαζικών οργανώσεων. Επίσης στις εκλογές δεν μπορεί να πάρει μέρος το 17% των μόνιμων πολιτών της Λετονίας, πάνω από 320 χιλιάδες άνθρωποι, που έχουν χαρακτηριστεί ως «μη πολίτες», επειδή δεν μπορούν να αποδείξουν πως οι ίδιοι ή οι γονείς τους ζούσαν στη Λετονία και πριν το 1940, πριν δηλαδή την ένταξη της Λετονίας στη Σοβιετική Ενωση.

Βεβαίως, τα παραπάνω αντικομμουνιστικά κι αντιδημοκρατικά μέτρα δε συνιστούν πρόβλημα καταπάτησης στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών για το ευρωπαϊκό «δίκαιο» και «κεκτημένο» της ΕΕ. Οπως είναι γνωστό, σ' αυτές τις περιπτώσεις στην ΕΕ ισχύει κι εφαρμόζεται το αντιδραστικότερο...


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ