Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΣΤΙΝ.-

Δουλιές με φούντες για το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο τον Ηνωμένων Πολιτειών, που μετέβη στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να θέσει τα θεμέλια για την επόμενη κυβέρνηση, που τυπικώς θα «τεθεί σε λειτουργία» στις 21 Γενάρη, δηλαδή την επομένη της ορκωμοσίας του στο Καπιτώλιο.

Πριν όμως μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ ανακοίνωσε τα πρώτα μέλη που θα συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση και μάλιστα σε πολύ νευραλγικά σημεία: Τον στρατηγό εν αποστρατεία Κόλιν Πάουελ, στο υπουργείο Εξωτερικών, την Κοντολίζα Ράις σύμβουλο για θέματα ασφαλείας, τον ισπανικής καταγωγής Αλ Γκονζάλες μέχρι σήμερα δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Τέξας ως επικεφαλής των νομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου και τον Αντριου Καρντ ως προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Τα πρόσωπα ήταν λίγο πολύ γνωστά πριν ακόμη και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 7ης του Νοέμβρη.

Οπως τόνισε ο Μπους, πριν την παρέλευση δύο βδομάδων η σύνθεση της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα έχει ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί. Κάτι που ο ίδιος θεωρεί εξίσου αναγκαίο, και απαραίτητο ωστόσο, είναι να αρχίσει αμέσως τη διαδικασία «συμφιλίωσης» του έθνους. Αυτός ήταν ο λόγος των συναντήσεων που είχε με τον αντιπρόεδρο και ανθυποψήφιό του Αλ Γκορ αλλά και με τους ηγέτες και των δύο κομμάτων στη νομοθετική εξουσία.

Συγκεκριμένα, ο Μπους έκανε χτες την πρώτη του επίσκεψη στο Καπιτώλιο και συναντήθηκε με δύο ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ΤρεντΛοτ από το Μισισιπή και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντένις Χάστερτ από το Ιλινόις, καθώς και δύο ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, τον ηγέτη του κόμματος στη Γερουσία, Τομ Ντασλ από τη Νότια Ντακότα και τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ΝτικΓκέπαρντ από το Μιζούρι. Οπως πολύ χαρακτηριστικά τόνισε, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις από δύο πτέρυγες « ήρθε ο καιρός να επουλωθούν οι πληγές που άφησαν στον αμερικανικό λαό οι προεδρικές εκλογές»...

Με τον «πατριάρχη»

... και δεσμεύτηκε να εργαστεί με πνεύμα συνεργασίας και να επουλώσει αυτές τις πληγές : «Δήλωσα και στους τέσσερις ότι αισθάνομαι σαν να έγιναν αυτές οι εκλογές για ένα λόγο: Παρά το γεγονός της καθυστέρησης και των προβλημάτων που ανέκυψαν μετά την ψηφοφορία, πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους εμάς πως μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί, να επουλώσουμε όποιες πληγές έχουν απομείνει, όποια κατάλοιπα ενδέχεται να υπάρχουν».

Ενδεχομένως μπορεί και να βρει τον τρόπο να επουλώσει τις πληγές σε πολιτικό επίπεδο, αλλά είναι αμφίβολο αν θα το κατορθώσει σε οικονομικό. Ποιος θα μπορούσε ίσως να εγγυηθεί αυτή την ενδεχόμενη ίαση των τραυμάτων της οικονομίας από την «ανώμαλη και βίαιη προσγείωση» που έχει;

Κανείς καλύτερος από τον άνθρωπο που μέχρι στιγμής θεωρείται ο εγκέφαλος του πρόσφατου «οικονομικού θαύματος», ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Αλαν Γκρίσπαν, ο οποίος παρά την αμέριστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του που έχει εκφράσει ο Μπους, τηρεί «σιγήν ιχθύος» για το φορολογικό πρόγραμμα των Ρεπουμπλικανών, το μόνο στοιχείο που υπάρχει για τη μελλοντική διακυβέρνηση των ρεπουμπλικανών σε οικονομικό επίπεδο.

Σαράντα πέντε λεπτά διήρκεσε η συνάντηση με τον Γκρίσπαν, μία συνάντηση που έγινε παρουσία του νέου αντιπροέδρου ΝτικΤσέινι, του οικονομικού συμβούλου του Μπους, Λόρενς Λίντσεϊ, και του νέου επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Αντριου Καρντ. Προς το παρόν καμία επίσημη πληροφορία δεν υπάρχει για το αποτέλεσμα της συνάντησης... αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόταση Μπους για περικοπές φορολογίας ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων, τα προσεχή δέκα χρόνια, πρόταση που έχει επικριθεί για πολύ υψηλό κόστος.

Το φορολογικό πρόγραμμα Μπους αναμένεται να αντιμετωπίσει αντιδράσεις τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου. Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντένις Χάστερ, για παράδειγμα, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι οι περικοπές στη φορολογία πρέπει να είναι σταδιακές, αρχής γενομένης από τους κληρονόμους και τους παντρεμένους, δεδομένου ότι οι δύο φόροι που αφορούν το γάμο και το θάνατο στις ΗΠΑ είναι πολύ «τσουχτερό».

«Ασκήσεις επί χάρτου»

Και αν εξακολουθεί να υπάρχει σκοτάδι όσον αφορά στο ακανθώδες, αλλά και άκρως επικίνδυνο ζήτημα της οικονομικής πορείας της χώρας, κρυστάλλινη καθαρότητα - ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ πάντα - επικρατεί όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και τα θέματα ασφαλείας: Στα χέρια του Κόλιν Πάουελ εμπιστεύεται την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και στα χέρια της στενής του φίλης, της 46χρονης μαύρης επίσης Κοντολίζα Ράις τα θέματα εθνικής ασφαλείας.

Η Κοντολίζα Ράις δήλωσε χτες ότι ο εκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να «επανεκτιμήσει» την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, όχι όμως χωρίς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του, αφού όπως οι φίλες χώρες θα διαπιστώσουν, πάντα κατά την Ράις, είναι ένας «πιστός σύμμαχος». Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (NSC), στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, έχει στόχο το συντονισμό της διπλωματίας και των στρατιωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο. Η Ράις, η οποία διορίστηκε την Κυριακή, είναι ειδική στα θέματα που αφορούν τη Ρωσία και είχε υπηρετήσει στην κυβέρνηση του πατρός Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε διατελέσει Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1988 ως το 1992. Ετσι, η νέα «τάση» κατά τις δηλώσεις της Ράις είναι προτεραιότητα στους συμμάχους, αλλά και...« η Λατινική Αμερική, οι σχέσεις μας με τον Καναδά και το Μεξικό, τους πλησιέστερους γείτονές μας, θα πρέπει να είναι επίσης στο κέντρο της εξωτερικής πολιτικής μας».

Ενα ακόμη ζήτημα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα, αποτέλεσε ένα από τα θέματα ενασχόλησης τόσο του εκλεγμένου αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι όσο και του Κόλιν Πάουελ. Ο Τσέινι επέκρινε τη διπλωματική πολιτική του Μπιλ Κλίντον, το 2000, σε σχέση με το Μεσανατολικό και τόνισε πως ο Τζορτζ Μπους θα προσπαθήσει ώστε να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. «Ηταν λάθος να τεθεί το θέμα της Ιερουσαλήμ στο κέντρο του τραπεζιού των συζητήσεων και να αποτελέσει το σημαντικότερο θέμα των διαπραγματεύσεων του Καμπ Ντέιβιντ», πρόσθεσε ο Τσέινι, ενώ ο Κόλιν Πάουελ επιβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί για την ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας και θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, αφού η ασφάλεια του Ισραήλ είναι το κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή!

Εκτός αυτών και ο νεοδιορισμένος ΥΠΕΞ δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των συμμαχιών της Ουάσιγκτον και την αντιμετώπιση των χωρών που ενισχύουν την τρομοκρατία. «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας από θέση ισχύος» τόνισε ο 63χρονος Πάουελ, αποδεχόμενος το διορισμό του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Αν ο διορισμός του Πάουελ επικυρωθεί - όπως αναμένεται από τη Γερουσία - θα είναι ο πρώτος μαύρος Αμερικανός στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μάλιστα ένας πρώην στρατηγός του μοναδικού «επιτυχή» πολέμου για τις ΗΠΑ. Του πολέμου του Κόλπου. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι είναι «μία εποχή κινδύνων», ο Πάουελ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όλες τις χώρες που επιδιώκουν να έχουν στην κατοχή τους όπλα μαζικής καταστροφής. Αναφερόμενος στο Ιράκ, είπε πως σύμφωνα με την κρίση του, «ορισμένες κυρώσεις πρέπει να διατηρηθούν, όχι για να υποφέρει ο ιρακινός λαός»... και προειδοποίησε «το καθεστώς του Προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν» ότι θα σκληρύνουν οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας του.

Τέλος, ο Κόλιν Πάουελ εκφράστηκε αναφανδόν υπέρ του εθνικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), που ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε αναστείλει. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αντιτίθεται κατηγορηματικά στο NMD και απειλεί να αποσυρθεί από τις ρωσο-αμερικανικές συμφωνίες για τον αφοπλισμό, αν το πρόγραμμα αυτό τεθεί σε εφαρμογή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ