Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Μοιράζουν την πίτα του τραπεζικού κλάδου

Ισχυρά μονοπώλια σε ρόλο κυβερνητικού συμβούλου. Ετοιμάζουν τη φάση συγχωνεύσεων - εξαγορών με αιχμή την κρατική περιουσία (ΑΤΕ - ΤΤ - Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων)

Ισχυρούς τραπεζίτες, ευρωενωσιακά και άλλα μονοπώλια του χρηματοπιστωτικού κλάδου διόρισε η κυβέρνηση σε ρόλο συμβούλων της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Η «δουλειά» που τους αναθέτουν είναι η στρατηγική αναδιάρθρωσης των τραπεζών, η αποτίμηση της κρατικής περιουσίας στον τραπεζικό κλάδο, μπροστά στο νέο κύκλο συγχωνεύσεων - εξαγορών. Είναι η πολιτική που έχουν συναποφασίσει και στο μνημόνιο με την τρόικα για την κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, την εκχώρηση της κρατικής συμμετοχής σε τράπεζες - Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων - μεμονωμένα είτε σε πακέτο, στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι τρεις σύμβουλοι που επέλεξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι Deutsce Bank, HSBC και lazard, είναι από τους «οίκους» που παίρνουν διάφορες κρατικές δουλειές, με αστρονομικές προμήθειες - για τις οποίες τίποτα δε γίνεται γνωστό - είναι οι ίδιοι που στήνουν τα παιχνίδια του τζόγου στις αγορές των κρατικών ομολόγων, όπως πρόσφατα μέχρι και σήμερα με την απογείωση στα δανειστικά επιτόκια και στα σπρεντ που τα φόρτωσαν στο λαό. Πάνω απ' όλα οι κυβερνητικοί σύμβουλοι μπαίνουν στα «γεμάτα» στις εξελίξεις, θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα κρίσιμα στοιχεία για την κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών, θα καθορίσουν τη μοιρασιά της λείας είτε σε δικό τους όφελος είτε σε όφελος μεγαλοπελατών τους και επίδοξων «επενδυτών». Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό μονοπώλιο lazard εξειδικεύεται και στις τακτικές «αναδιάρθρωσης» του κρατικού χρέους με την παροχή συμβουλών σε διάφορες ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις. Το ίδιο μονοπώλιο ήταν και σύμβουλος της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ σχετικά με την παράδοση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» στον όμιλο «Μαρφίν». Τόσο η γερμανική Deutsce Bank (πρώην στρατηγικός εταίρος στη Γιούρομπανκ του ομίλου Λάτση) όσο και η με έδρα στο Λονδίνο HSBC φέρεται να έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ελληνικά κρατικά ομόλογα πάνω από 1 δισ. ευρώ η καθεμία και βέβαια ειδικά συμφέροντα και επιχειρηματικές βλέψεις τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και γενικότερα.

Η φάση συγχωνεύσεων - εξαγορών στον τραπεζικό κλάδο «εγκαινιάστηκε» με την πρόταση που η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε προς την κυβέρνηση για την εξαγορά ολόκληρης της κρατικής συμμετοχής σε ΑΤΕ και ΤΤ. Αυτό έδωσε και το σινιάλο προκειμένου στη συνέχεια οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ) μαζί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ανοίξουν το παιχνίδι με τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών. Σε πρώτη φάση εξετάζουν τους τρόπους κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΑΤΕ, η οποία κόπηκε από τα λεγόμενα «τεστ αντοχής» που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για τη συνέχεια δρομολογούν συγχωνεύσεις - εξαγορές στη βάση των σχεδίων που θα εκπονήσουν οι τράπεζες - κυβερνητικοί σύμβουλοι και βέβαια θα μοιράσουν την πίτα με βάση τα πλάνα και τους επιχειρηματικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται. Τα περί «ισχυρού δημόσιου πυλώνα» στις τράπεζες, που διαδίδονται από την κυβέρνηση και τα διάφορα παπαγαλάκια της, είναι στάχτη στα μάτια προκειμένου να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους. Τα σπασμένα θα φορτωθούν στο λαό και βέβαια στους εργαζόμενους στις τράπεζες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διορισμοί «συμβούλων»(2011-10-25 00:00:00.0)
Γιγαντώνουν τα μονοπώλια - γονατίζουν το λαό(2011-09-04 00:00:00.0)
Αντέχουν και στα σενάρια επιδείνωσης(2010-10-28 00:00:00.0)
«Μπράβο» από Κομισιόν - «οίκους αξιολόγησης»(2010-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ