Στοιχεία - σοκ για τις επιπτώσεις της κρίσης και της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις
Τουλάχιστον 176.700 μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να εκτοπιστούν από την αγορά και να κλείσουν οριστικά, μέχρι το τέλος του 2011. Ακόμα 198.300 παρόμοιες μικροεπιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους και απειλούνται με λουκέτο επίσης μέσα στο 2011. Αθροιστικά για 375.000 μικρές επιχειρήσεις, με 305.000 θέσεις απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι - εργοδότες, μισθωτοί) αντιμετωπίζουν «κίνδυνο βιωσιμότητας και παύσης εργασιών». Τα παραπάνω στοιχεία - σοκ, προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία «Marc» για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση και οι πολιτικές στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και του μνημονίου, για τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας και τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες τους. Μια πολιτική που, μαζί με τη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων, οδηγεί στην οικονομική ασφυξία και το περιθώριο όλο και μεγαλύτερα τμήμα των μικρών επιχειρήσεων, που αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στον αδίστακτο και χωρίς τέλος ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που ελέω εκμεταλλευτικού συστήματος και απελευθέρωσης των αγορών διευρύνουν προοδευτικά την κυριαρχία τους στην ελληνική οικονομία. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ένας από τους στόχους της άρχουσας τάξης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και μέσα από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αποκτήσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ακόμα περισσότερο ζωτικό χώρο, για ακόμα υψηλότερους τζίρους και κέρδη.
Οι δυσβάστακτες συνθήκες επιβίωσης για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, έχει ως αποτέλεσμα επτά στους δέκα (ποσοστό 65,8%) να απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική εκτιμώντας ότι «τα μέτρα που έχει λάβει συνολικά η κυβέρνηση θα χειροτερέψουν την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς». Ενδεικτικό, πάντως, των οικονομικών αντιθέσεων που αναπτύσσονται στο χώρο, αλλά και των αυταπατών που εξακολουθούν να έχουν ορισμένοι είναι το γεγονός ότι ένα 24,7%, απαντά στο ερώτημα θετικά.
Τα ευρήματα της έρευνας, που διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 15 μέχρι τις 28 Ιούλη σε 960 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, από τις οποίες ποσοστό 76,8% είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μέχρι 4 άτομα προσωπικό, είναι αποκαλυπτικά. Συγκρινόμενα, μάλιστα, με εκείνα αντίστοιχης έρευνας του προηγούμενου Φλεβάρη είναι ολοφάνερο ότι μέσα σε λίγους μήνες η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν. Χαρακτηριστικά, ενώ το Φλεβάρη οι 5 στους 10 εκτιμούσαν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει, σήμερα 8 στους 10 απαντούν ότι οι εξελίξεις ήταν τελικά χειρότερες.
Ειδικότερα, από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προέκυψε ότι:
Ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται όσον αφορά στην απασχόληση, καθώς και τους μισθούς στο εμπόριο και τη μεταποίηση είναι τα σχετικά ευρήματα της έρευνας. Συγκεκριμένα:
Από την έρευνα αποκαλύπτονται και οι κυβερνητικές απάτες - ψευτιές για τα υποτιθέμενα προγράμματα δανειοδότησης των μικρών επιχειρήσεων. Οι κλειστές πόρτες των τραπεζών απέναντι στους ΕΒΕ και οι κάλπικοι ισχυρισμοί ότι τα δισεκατομμύρια που εισέρρευσαν όλο το τελευταίο διάστημα προς το τραπεζικό κεφάλαιο θα μεταφραστούν σε... πακτωλούς ρευστού προς την αγορά αποτυπώνονται και στην ερώτηση εάν «τους τελευταίους έξι μήνες απευθυνθήκατε σε τράπεζα για χρηματοδότηση». Ποσοστό 75,8% απάντησε όχι, και προφανώς όχι γιατί δεν χρειάστηκε να δανειστεί, αλλά γιατί δεν τόλμησε καν να περάσει το κατώφλι της τράπεζας, μια και ο δανεισμός στην ουσία δε λύνει κάποιο από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις.
Εκπληξη, τέλος, ακόμα και στην ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, αποτέλεσε το ποσοστό των ερωτηθέντων που στην ερώτηση «ποιες μορφές δράσης θεωρείτε πιο αποτελεσματικές για την ικανοποίηση των αιτημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», μαζί με το 21% που δηλώνει ότι προκρίνει τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις, ένα ποσοστό 43,5% απαντά πως χρειάζεται «οργανωμένη στάση πληρωμών προς το Δημόσιο».