Θυμίζουμε ότι το ζήτημα για το αν θα πραγματοποιηθεί φέτος το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ-Τ για τα ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους τη νύχτα της πανσελήνου (σήμερα) προέκυψε από την πρόθεση του υπουργείου να δουλέψουν οι αρχαιοφύλακες «εθελοντικά»... δηλαδή αμισθί! Η ΠΕΥΦΑ αρνήθηκε - ορθώς - να δουλέψουν τα μέλη της αμισθί. Το υπουργείο πρότεινε τότε τη νόμιμη αποζημίωση για τις επιπλέον ώρες που δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ, σε μια κίνηση με προφανή στόχο να περιορίσει το ζήτημα στο ύψος του μεροκάματου, αλλά και να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους, αφού ήξερε πώς όσα χρόνια «έτρεχε» το πρόγραμμα, οι αρχαιοφύλακες έπαιρναν 100 ευρώ μεικτά.
Η ΠΕΥΦΑ αρνήθηκε μεν να δεχτεί την πρόταση, περιορίζοντας όμως την αντιπαράθεση γύρω από ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, όπως αυτό του λεγόμενου και ψευδεπίγραφου «εθελοντισμού», αποκλειστικά στο πλαίσιο του ύψους της αποζημίωσης. Και αυτό πάλι, ούτε καν επιθετικά, δεδομένου του άθλιου μισθολογίου των εργαζομένων στον πολιτισμό, το οποίο φυσικά περικόπηκε ακόμη περισσότερο μετά τα γνωστά, αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα. Απονέκρωσε δηλαδή τη διεκδίκηση για το μεροκάματο από τα πολιτικά της χαρακτηριστικά, δεν ανάδειξε τις επικίνδυνες συνέπειες του ιδεολογήματος του αστικού «εθελοντισμού» στις εργασιακές σχέσεις και δε «σήκωσε» το θέμα σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ-Τ, με αποτέλεσμα να αφήσει χώρο στο υπουργείο να σπεκουλάρει προπαγανδιστικά εναντίον των εργαζομένων. Ετσι, κατέληξε να απολογούνται τα θύματα, δηλαδή οι εργαζόμενοι, έναντι των θυτών! Με αυτή την τακτική, ακόμη και η δωρεά του μεροκάματου ακυρώνει κάθε συμβολισμό της, αφού δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα ενός συνειδητοποιημένου ταξικού αγώνα, αλλά ως κίνηση «τακτικής» για την «έξωθεν καλή μαρτυρία» των εργαζομένων, λες και «φταίνε» για την καπιταλιστική κρίση και τη δοκιμασία που όντως περνά ο λαός.
Φυσικά, το ΥΠΠΟ-Τ «χαιρέτισε» την απόφαση της ΠΕΥΦΑ σημειώνοντας ότι «η στάση της πλειοψηφίας των αρχαιοφυλάκων που προσφέρθηκαν εξαρχής να εργασθούν εθελοντικά, με αποτέλεσμα να έχει εξασφαλισθεί από την πρώτη στιγμή ότι θα είναι ανοιχτοί τουλάχιστον 92 χώροι σε όλη την Ελλάδα, ήταν μια στάση αρχής»! Αυτό σημαίνει πως ο «εθελοντισμός» στις εργασιακές σχέσεις ήρθε με σκοπό να επιβληθεί, γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να επαγρυπνούν.