Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ανταγωνισμοί χτυπάνε το ντέφι

«Οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές σχέσεις με άλλες διμερείς ή και πολυμερείς συνεργασίες που έχει η χώρα μας. Η σχέση Ελλάδας - Τουρκίας και η σχέση Ισραήλ - Τουρκίας δεν θεωρούμε ότι είναι ανταγωνιστική των σχέσεων που αναπτύσσουμε εμείς, η Ελλάδα και το Ισραήλ (...) Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία (...) αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις, βασισμένες σε κοινές αρχές, στο σεβασμό, ιδιαίτερα, του διεθνούς δικαίου». Αυτά έλεγε προχτές ο Γ. Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπ. Νετανιάχου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προκαλεί τον κοινό νου προσπαθώντας να αποσυνδέσει μεταξύ τους τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας - Ισραήλ, παραγράφοντας στα λόγια τους ισχυρούς ανταγωνισμούς στην περιοχή και παρουσιάζοντας μια μαγική εικόνα της εύφλεκτης γειτονιάς μας. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Η προσπάθεια της Ελλάδας να υπηρετήσει την ντόπια αστική τάξη μέσα από τη βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπως σηματοδοτεί και η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, επηρεάζει άμεσα τους συσχετισμούς στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Αναπόφευκτα δημιουργούνται νέα πεδία έντασης σε δυνάμεις όπως η Τουρκία και το Ισραήλ, που αναμετρούνται για το ποιος θα αναδειχτεί σε κυρίαρχη περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη. Αυτός ο ανταγωνισμός, πέρα από κάθε αμφιβολία, αφορά σε όλες τις χώρες που αναπτύσσουν περισσότερο ή λιγότερο στενές σχέσεις με τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη. Για παράδειγμα, ο τερματισμός της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι όρος αναγκαίος για να εμπεδωθεί η ειρήνη στην περιοχή. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που προωθούν τη «νέα Μέση Ανατολή» με βάση τα δικά τους συμφέροντα και τις γεωστρατηγικές ζώνες επιρροής.

Στη βάση αυτών των συγκρουόμενων συμφερόντων οξύνεται η κόντρα Ισραήλ - Τουρκίας. Στο κουβάρι αυτών των σχεδιασμών και ανταγωνισμών μπλέκεται βαθύτερα η Ελλάδα. Από αυτή τη σκοπιά, μόνο σαν συνειδητή προσπάθεια να παραπλανηθεί ο λαός μπορούν να εκληφθούν τα ευχολόγια του Γ. Παπανδρέου ότι «εμείς θέλουμε μια ειρηνική Μεσόγειο, που θα διέπεται από τις καλές σχέσεις όλων των χωρών στην περιοχή (...) προς όφελος των πολιτών μας, των λαών μας». Μόνο η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών σε κάθε χώρα και σε διεθνικό επίπεδο μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία για λογαριασμό της εργατικής τάξης και των συμμάχων της και όχι των μεγαλοκαπιταλιστών, που μοναδικό κίνητρο στη δράση τους έχουν την ισχυροποίηση της θέσης τους στους παγκόσμιους και περιφερειακούς ανταγωνισμούς.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ