Η πρόταση του ΚΚΕ δίνει διέξοδο στο λαό
Αιτία για τη δραματική κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, με την πλήρη απελευθέρωσή τους (άρση του καμποτάζ) που ήδη προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχίζοντας από την ακτοπλοΐα, είναι η καπιταλιστική εκμετάλλευση των πλοίων, η αντιλαϊκή πολιτική που ανάγει σε «ιερό και όσιο» τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αυτός είναι ο λόγος που οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να δίνουν κοντά ένα μισθό για ένα ταξίδι «πήγαινε - έλα», να ταλαιπωρούνται με τα όλο και λιγότερα υποσυντήρητα και υπερήλικα ακτοπλοϊκά πλοία, τα ταξίδια «οδύσσειες» και το χειμώνα να ψάχνουν καράβι με το κιάλι.
Και όμως υπάρχει διέξοδος. Τη δείχνει η πολιτική πρόταση που έχει επεξεργαστεί και τεκμηριώνει επιστημονικά το ΚΚΕ και έχει γίνει στόχος πάλης από το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα. Είναι η πρόταση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, αυτή που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, κοινωνικοποιώντας τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Στη ναυτιλία και για παράδειγμα για την εξυπηρέτηση των νησιών, την πλήρη κάλυψη των ακτοπλοϊκών αναγκών, μέσα από τον Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό, λαϊκό έλεγχο, θα τεθεί σε εφαρμογή εκτεταμένο πρόγραμμα ναυπηγήσεων με τυποποίηση πλοίων και μηχανών, για φτηνές, ασφαλείς, απρόσκοπτες, χειμώνα - καλοκαίρι, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αυτό απαιτεί Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, λιμάνια που θα είναι λαϊκή περιουσία. Ετσι θα μπει σε κίνηση η βιομηχανική ανασυγκρότηση προς όφελος των πλουτοπαραγωγικών δυνάμεων και του εργαζόμενου λαού.
«Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες - αναφέρεται στην ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ - είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Με ισχυρό ΚΚΕ, με την οργάνωση της λαϊκής πάλης, μπορούμε να διεκδικήσουμε:
Οι ναυτεργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι, καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν αυτήν την πολιτική, που οδηγεί στην καθημερινή χειροτέρευση της θέσης τους. Είναι καθήκον τους, με την οργανωμένη πάλη τους, σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, διεκδικώντας ίση αμοιβή για ίση εργασία, με συγκροτημένα εργασιακά κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους, ταυτόχρονα, να φέρνουν όλο και πιο κοντά την προοπτική, να ανοίγουν το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, τη λαϊκή ευημερία.