Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΟΣ
«Θέλουν ΟΑΕΔ υποχείριο των εργοδοτών»

Με τους εργαζόμενους στην κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΔ συζήτησε χτες το στέλεχος του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο περιοδείας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συζήτηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συζήτηση
Η επιχειρούμενη συγχώνευση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μαζί με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) σε έναν ενιαίο Εθνικό Οργανισμό Εργασίας, δε γίνεται για να συμβάλλει στους εργαζόμενους, στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στους ανέργους. Αντιθέτως, προωθείται για να μετατραπούν οι οργανισμοί αυτοί, ολοκληρωτικά σε υποχείριο στα χέρια της εργοδοσίας, με προγράμματα που, απ' τη μια, θα επιδοτούν τους εργοδότες και, απ' την άλλη, η ανεργία θα αυξάνεται, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα παραπάνω τόνισε χτες ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια ομιλίας και συζήτησης που είχε με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες αλλαγές που θα φέρουν οι συγχωνεύσεις που συναποφάσισε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, στο όνομα εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας, καθώς επίσης και απολύσεις και μετατάξεις.

«Δε θέλουν τον ΟΑΕΔ που θα συμβάλλει πραγματικά στον άνεργο», τόνισε ο ομιλητής, «αλλά θέλουν έναν ΟΑΕΔ που θα είναι υποχείριο των εργοδοτών, έναν ΟΑΕΔ ο οποίος θα εξυπηρετεί την κυβερνητική πολιτική. Δηλαδή, χαμηλά επιδόματα ανεργίας, ενίσχυση της πολιτικής της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, ενίσχυση της πολιτικής μέσω ΟΑΕΔ, που δε θέλει να πληρώνει ο εργοδότης τις εισφορές και τις πληρώνει ο ΟΑΕΔ και να αποτελεί γεμάτο πορτοφόλι για τον ΣΕΒ και την εργοδοσία όπου από εκεί θα αντλούν συνεχώς χρήματα, δισεκατομμύρια ευρώ, για τις ανάγκες όχι των ανέργων, αλλά των εργοδοτών», επισήμανε.

Εξαρχής τόνισε πως ο ισχυρισμός της διοίκησης του ΟΑΕΔ περί μείωσης της ανεργίας δεν έχει καμιά βάση: «Καθημερινά γίνονται δεκάδες απολύσεις που ούτε και εμείς τις παίρνουμε είδηση. Μόνο στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, το τελευταίο διάστημα είχαμε 51.000 απολύσεις. Απολύονται εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή απασχόληση και στη θέση τους προσλαμβάνονται απασχολήσιμοι».

Να απαντήσουμε με κοινή ταξική δράση

Αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις των οργανισμών, ο Γ. Πέρρος κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη σε όσα λέει η κυβέρνηση, ενώ, αναφερόμενος στο ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, επισήμανε πως δε διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά με το γεγονός ότι δεν έγινε νωρίτερα ...διάλογος! Για να επισημάνει: «Να μην επιτρέψουμε ο ΟΑΕΔ να μετατραπεί σε οργανισμό αφαίρεσης εργατικών δικαιωμάτων», αφού επιδιώκουν την οριστική μετατροπή του ΟΑΕΔ σε υπηρέτη του ΣΕΒ, ενώ με τα όσα σχεδιάζουν και για τον ΟΕΚ θέλουν την κατοικία στα χέρια των μεγαλοεργολάβων και των τραπεζών.

Κάλεσε, δε, τους εργαζόμενους να απορρίψουν τις πολιτικές που οδήγησαν τους εργαζόμενους σε αυτό το σημείο. «Πρόκειται για μια καθαρά αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική», επισήμανε ο Γ. Πέρρος και τόνισε: «Πρέπει να ενεργήσουμε. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση και όσα κόμματα συμφώνησαν και όσες συνδικαλιστικές ηγεσίες συμφωνούν με αυτά, να κάνουν το έγκλημα». Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως πρέπει να υπάρξει «κοινή δράση της εργατικής τάξης, διά μέσου των ταξικών συνδικάτων, μαζί με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, του ΟΕΕ, του ΟΕΚ και όλων των άλλων υπηρεσιών». Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να δημιουργηθούν επιτροπές εργαζομένων σε όλους τους χώρους, που σε μια συνεννόηση θα ανοίξουν τη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ(2022-03-12 00:00:00.0)
Προς νέες εγκληματικές περικοπές(2011-12-18 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη συγχώνευση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2010-08-13 00:00:00.0)
Περιοδεία σήμερα στον ΟΑΕΔ(2010-08-11 00:00:00.0)
Περιοδεία του ΠΑΜΕ στον ΟΑΕΔ(2010-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ