Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μειώσεις μισθών και ωραρίου ή απολύσεις

Εντείνεται συντονισμένα η επίθεση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχουν εξαπολύσει οι ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στη Θεσσαλονίκη οι εργοδότες της «Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ» που εκδίδει την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» και της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ» που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία» - «Θεσσαλονίκη» και «ΣΠΟΡ του Βορρά», προσπαθούν να καταστρατηγήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να επιβάλουν μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους με μείωση των ωρών και των ημερών εργασίας. Διαφορετικά απειλούν με μαζικές απολύσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις, η επίθεση της εργοδοσίας ξεκίνησε από καιρό. Στην «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ» εδώ και δύο χρόνια έχει παγιωθεί η δίμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. Τώρα η εργοδοσία θέλει να επιβάλει μείωση των ημερών εργασίας με στόχο να μειώσει 8% ετησίως τους μισθούς των εργαζομένων.

Στην περίπτωση της «Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ» η εργοδοσία ξεκίνησε την επίθεση ανακοινώνοντας πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, αναστέλλοντας τη Δευτεριάτικη έκδοση του «Αγγελιοφόρου». Πριν από περίπου ένα μήνα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μείωση των μισθών κατά 10%. Και προχtές ανακοίνωσε ότι από 1η Αυγούστου θα μειώσει κατά 1 ώρα την ημέρα το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, από την οποία θα προκύψει μείωση του μισθού τους κατά 12.5%.

Αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν τα τελεσίγραφα της εργοδοσίας δηλώνουν οι εργαζόμενοι και στα δύο συγκροτήματα ΜΜΕ.

Την απόφασή τους να αντιδράσουν στην πρόθεση των εργοδοτών για καταστρατήγηση των ΣΣΕ, δηλώνουν προσχηματικά οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των συνδικάτων του κλάδου (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΤΘ), ενώ την ίδια ώρα δηλώνουν πρόθυμες «να συμβάλουν με την καλύτερη προαίρεση στη διατήρηση και στην ανάπτυξη των δύο συγκροτημάτων».

Στο μεταξύ χτες οι 12 εργαζόμενοι της «Ωμέγα Τηλεόρασης» που βρίσκονται στον προθάλαμο της ανεργίας μετά απόφαση της εργοδοσίας να τους μοιράσει προειδοποίηση απόλυσης, πραγματοποίησαν μαζική παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου απαίτησαν και ορίστηκε τριμερής συνάντηση για την επόμενη Πέμπτη 5 Αυγούστου.

Και τα προβλήματα συνεχίζονται με την απλήρωτη δουλειά να μπαίνει στην προμετωπίδα της επίθεσης από τους ιδιοκτήτες των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ. Στο «TV Θεσσαλονίκη» τεχνικοί προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα πολλών μηνών. Απλήρωτοι για τρεις μήνες είναι οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Καβάλας «ΕΝΑ» και «CENTER.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ενωμένοι και συντονισμένα να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας. Να οργανώσουν τον αγώνα τους παραμερίζοντας όσους θέλουν να τους κρατήσουν στην αδράνεια για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των επιχειρηματιών της «ενημέρωσης». Να παλέψουν ώστε να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη γίνει καμία μείωση μισθών, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, να σταματήσει η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ