Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη για τις εξελίξεις στον κλάδο

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Σύσκεψη οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής με αντικείμενο τις εξελίξεις στον κλάδο (την πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς), την αποτελεσματικότερη οργάνωση και τους στόχους πάλης των εργαζομένων. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο, Πέμπτη 22 του Ιούλη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10, Αθήνα).

Σήμερα εξάλλου πραγματοποιούν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) αντιδρώντας στην πρόταση εξαγοράς. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του ΤΤ στις 10 το πρωί.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο επισημαίνει: «Γίνεται φανερό ότι ξεκίνησε ο κύκλος εξαγορών - συγχωνεύσεων, για ευκολότερη πρόσβαση της πλουτοκρατίας στα κεφάλαια, που θα χρυσοπληρώσει με σκληρούς τοκογλυφικούς όρους ο λαός». Και σημειώνει: «Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ είναι στην ουσία "πώληση" δημόσιας και αγροτικής περιουσίας και αφορά και τους υπερχρεωμένους μικρούς και μεσαίους αγρότες, καθώς και τις συνεταιριστικές εταιρείες, που της ανήκουν. Μέσα από τα αγροτικά δάνεια, παραπάνω από τη μισή ελληνική ύπαιθρο είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι το "φιλέτο" που λιγουρεύονται όλες οι τράπεζες (...) Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις των τραπεζικών ομίλων είναι μια διαδικασία, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, που μέσα από τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου - και του τραπεζικού - θα ενισχύεται η οικονομική θέση των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών (...) Γι' αυτό άλλωστε το πολιτικό προσωπικό του συστήματος (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) στηρίζει την ανάγκη για στρατηγικές συμμαχίες και συνενώσεις των τραπεζικών ομίλων».

Κάλεσμα συσπείρωσης στο σωματείο

Αναφερόμενο στις αντεργατικές συνέπειες και στο ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού επισημαίνει: «Θα ακολουθήσουν απολύσεις και η πλήρης διάλυση των όποιων εργασιακών σχέσεων διατηρούμε ακόμα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η πρόταση της ΟΤΟΕ για "έναν δημόσιο πυλώνα τραπεζικού συστήματος" επιδιώκει να θολώσει το μέτωπο (...) ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ να συσπειρωθούμε στο κλαδικό μας σωματείο. Μαζί με το ΠΑΜΕ και σε συνεργασία με τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, να αγωνιστούμε ενάντια στις συνέπειες αυτών των εξελίξεων. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή οικονομία. Μόνο μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι τραπεζικές υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν σε όφελος των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ