Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προβλήματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων

Κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος των μισθών των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή και την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δεσμεύσει το 50% των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ που διαπιστώθηκε στα ταμεία του δήμου με πρωταγωνιστή έναν υπάλληλο και άγνωστους ακόμη «συμπρωταγωνιστές».

Κυβέρνηση και Δήμος Θεσσαλονίκης έστησαν την προεκλογική τους αντιπαράθεση πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Ο δήμαρχος αποδίδει σε αυτή την απόφαση τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των 300 εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Αγιος Στυλιανός», στην πληρωμή των ασφαλιστικών ταμείων 4.500 εργαζομένων, στην προμήθεια του πετρελαίου για την κίνηση των απορριμματοφόρων, του φαγητού των 1.500 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, των λειτουργικών δαπανών των Σχολείων, των ΚΑΠΗ, της Στέγης αστέγων, της Στέγης για τα άτομα με Αλτσχάιμερ, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, των Γυμναστηρίων και άλλων δραστηριοτήτων του δήμου.

Μπροστά και στην εφαρμογή της νέας διοικητικής δομής - «Καλλικράτης» - προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι για τα χειρότερα που έρχονται. Γιατί δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων 20 ημερών η απλήρωτη δουλειά, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και η απαξίωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Αυτό καταγγέλλει και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Ολο το προηγούμενο διάστημα άφηναν απλήρωτους τους εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Μάλιστα έχουν κατατεθεί μηνύσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας μετά από καταγγελία εργαζομένων. Πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν με καθυστέρηση 2-3 μηνών τους μισθούς των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή ακόμη και 2-3 μήνες μετά τη λήξη τη σύμβασής τους. Καταστρατηγούν τη ΣΣΕ και δεν πληρώνουν στους εργαζόμενους τις πρόσθετες παροχές για τα έτη 2004 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2006. Επίσης άλλαξαν τις ημερομηνίες πληρωμής των συμβασιούχων και των αορίστου χρόνου περίπου 2.000 εργαζομένων για να παρακρατούν τους μισθούς τους έως και 1 μήνα. Απαξιώνουν την Υπηρεσία Καθαριότητας και κρατούν παροπλισμένο το στόλο των οχημάτων. Εχουν προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του δήμου, με αποτέλεσμα την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 120% στην τελευταία 12ετία. Και αυτά είναι μερικά μόνο, ενδεικτικά παραδείγματα της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης», σημειώνει η ΔΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ