Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Δεν ξεπουλάμε την παραγωγή μας!

Δε θα παραδώσουν τη συγκομιδή τους εάν δεν πετύχουν τα 35 λεπτά το κιλό για την κονσέρβα και τα 0,25 ευρώ/κιλό στο χυμό, αποφάσισαν σε σύσκεψη στην Εδεσσα οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, οι οποίοι εξουσιοδότησαν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα να προγραμματίσει κινητοποιήσεις στην περίπτωση που οι βιομήχανοι δεν κάνουν δεκτό το αίτημά τους.

Στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης, εκφράστηκε η αγωνία των παραγωγών για το αύριο, καθώς δεν έχει καθοριστεί από τις βιομηχανίες και τα κονσερβοποιεία η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου. Την αγανάκτησή τους επιτείνει το γεγονός ότι ήδη οι βιομήχανοι αφήνουν να διαρρεύσει πως τελικά η φετινή τιμή θα κυμανθεί στα 20 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής ξεπερνάει τα 25 λεπτά.

Ηδη σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν και τη Δευτέρα οι ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής μπροστά στη Νομαρχία Πέλλας στην Εδεσσα.

Σε ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την τακτική των κονσερβοβιομηχάνων, οι οποίοι, με τις πλάτες της κυβέρνησης, επιχειρούν να επιβάλουν τιμές του ...1996 ! Διαβεβαιώνουν ότι δε θα αφήσουν για μια ακόμα φορά τους βιομήχανους να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της επιβίωσής τους και τονίζουν ότι με τις σημερινές συνθήκες είναι «καλύτερα να ξεριζώσουμε όλοι τις ροδακινιές μας, μια και το συνέχεια αυξανόμενο κόστος παραγωγής δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης».

Σε ό,τι αφορά στην κυβέρνηση οι ροδακινοπαραγωγοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία των εμποροβιομήχανων, αλλά να πάρει υπόψη της την ανάγκη να ζήσουν οι 30.000 ροδακινοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας και των άλλων περιοχών. Και στο ψήφισμά τους καταλήξουν:

«Σε όλους η αγανάκτηση και η απόγνωση έχει φτάσει στην κορυφή! Ολοι μας είμαστε αποφασισμένοι. Δεν ξεπουλάμε την παραγωγή μας. Δεν θέλουμε νέες κοροϊδίες και εμπαιγμούς.

Ο περσινός εφιάλτης να μην ξανάρθει».

Στην Ημαθία

Στο μεταξύ, οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, με αίτημα την εξασφάλιση τιμών στα προϊόντα τους σε επίπεδα που να τους καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ