Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μετά το μαστίγιο, καρότο για το Βόρειο Καύκασο

ΚΙΣΛΟΒΟΝΤΣΚ.--

Τη νέα στρατηγική της Ρωσίας όσον αφορά την περιοχή του Βορείου Καυκάσου, στρατηγική που πλέον επικεντρώνει αντί των «στρατιωτικών επιχειρήσεων» στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, που θα στοχεύει στη μείωση της φτώχειας και διαφθοράς, αν και πρωταρχικός στόχος παραμένει πάντα η καταπολέμηση των Ισλαμιστών ανταρτών, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς πολιτικούς αξιωματούχους του Κισλοβόντσκ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Μάλιστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τους ηγέτες της περιοχής «να ακούν περισσότερο τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ακόμη και να «τρέφουν ακόμη και συμπάθεια για τους ισλαμιστές» και φτάνοντας στην ουσία τόνισε πως «χρειάζεται να δείξουμε ότι το κράτος είναι σε θέση αποτελεσματικά να εξασφαλίζει την ασφάλεια των επενδύσεων».

«Η εποχή των εξτρεμιστών στον ρωσικό Καύκασο "φτάνει στο τέλος της"» προέβλεψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες, ωστόσο σήμερα έχουν υποβαθμιστεί σε κοινές εγκληματικές ομάδες».

Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαίωση της στροφής όσον αφορά την πολιτική της Ρωσίας έναντι της «πυριτιδαποθήκης» του Βόρειου Καυκάσου, μιας περιοχής εξαιρετικά κρίσιμης για τα συμφέροντα της Ρωσίας καθώς εκτείνεται από την Κασπία έως τη Μαύρη Θάλασσα, απ' όπου διέρχονται οι αγωγοί φυσικού αερίου προς τη Δύση με ανοικτά τέσσερα μέτωπα: Νταγκεστάν, Τσετσενία, Ινγκουσετία και Καμπαρντίνο Μπαλκαρία.

Εξάλλου, το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε αρκετές περιπτώσεις άφησε να εννοηθεί ότι η ρωσική κυβέρνηση πλέον προκρίνει μία σύγχρονη πολιτική οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ενσωμάτωσης των πληθυσμών του Καυκάσου. Η «εναλλακτική» πολιτική του Μεντβέντεφ φάνηκε πεντακάθαρα με τον πρόσφατο διορισμό του 45χρονου επιχειρηματία Αλεξάντερ Κλοπόνιν ως ειδικού απεσταλμένου στην Τσετσενία, ο οποίος επιφορτίστηκε με την οικονομική ανάπτυξη του Βόρειου Καυκάσου.

Πρόκειται για αλλαγή τακτικής και όχι στρατηγικής εκ μέρους της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, καθώς μέχρι σήμερα απλώς οι στρατιωτικές επεμβάσεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση για τη Μόσχα και ουσιαστικώς δυσχέραιναν τις «επενδύσεις», αλλά και αποτελούσαν εμπόδιο στην πρόσβαση της Ρωσίας προς την Κεντρική Ασία. Ετσι μετά το μαστίγιο, η Ρωσία αλλάζει τακτική ώστε να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του το Βόρειο Καύκασο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ