Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ελπιδοφόρο μήνυμα πάλης

Μεγάλη η συμμετοχή  στην απεργία και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις, από τους  εργαζόμενους  της περιοχής  

Διπλό μήνυμα, προς κυβέρνηση - εργοδοσία και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, έστειλαν χτες οι εργατοϋπάλληλοι σε Στερεά - Εύβοια, με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη Πανελλαδική - Πανεργατική απεργία, ενώ στις κατά τόπους συγκεντρώσεις που έγιναν στις πρωτεύουσες των νομών και σε άλλες πόλεις διατράνωσαν την απόφασή τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τη δικαίωσή τους, για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας.

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο τερατούργημα που φέρνει το χειμώνα στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων - κανένας «κοινωνικός διάλογος» της απάτης και του αποπροσανατολισμού από τους υποταγμένους σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα, είναι η απαίτηση των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι, με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία και στην 3ωρη στάση της ΑΔΕΔΥ, έδωσαν καταλυτική απάντηση σε «καρεκλοκένταυρους» του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Στη Χαλκίδα - όπου η συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚ είχε κατέβει στην Αθήνα για στήριξη του Πολυζωγόπουλου - η συγκέντρωση, που διοργάνωσαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί. Αίτημα των συγκεντρωμένων η απόσυρση του ν/σ και η συνέχιση του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων.

Η συμμετοχή - ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ - στην απεργία κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά ποσοστά: Τσιμέντα Χαλκίδας 100%, Αλλατίνη 90%, Ιντεάλ Στάνταρντ 100%, Ιντεάλ Πυρίμαχα 85%, Κεραμεική Αρτάκης 100%, Ναυπηγεία Αυλίδας 100%, ΑΓΕΤ Αλιβερίου 100%, ΚΕΜ ΑΕ 100%, Κελαϊδίτης 70%, SYNKO 90%, ΣΕΛΜΑΝ 20%. Στις ΔΕΚΟ: ΕΛΤΑ 50%, ΟΤΕ 100%, ΕΤΕ ΔΕΗ 30%, ΑΗΣ Αλιβερίου 82%. Επίσης επιτυχία σημειώθηκε και σε διάφορα εργοστάσια που πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας.

Στη Λιβαδειά η συγκέντρωση έγινε από το Εργατικό Κέντρο στις 10 το πρωί, ενώ το Συντονιστικό Σωματείων Συνδικαλιστών έκανε προσυγκέντρωση στις 9 πμ στην Ταμπάχνα. Στο κοινό ψήφισμα της συγκέντρωσης που ακολούθησε, καταδικάζεται η κυβερνητική πολιτική, καλείται η κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό έκτρωμα και η ΓΣΕΕ να κλιμακώσει τους αγώνες που «επιβάλλεται να συναντηθούν σε κοινή δράση με τους αγώνες του λαού, της νεολαίας, της φτωχής αγροτιάς... σε κοινό μέτωπο, κόντρα στις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές...».

Η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε από 100% - 13%. Ενδεικτικά αναφέρουμε: ΠΕΣΙΝΕ 100%, Οικοδόμοι 50%, ΕΤΕ 90%, Εργασίας 90%, ΟΤΕ 30%, Οργανισμός Κωπαΐδας 80%, ΔΕΥΑΛ 20%. Συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή έγινε και στη Θήβα.

Στη Λαμία και στην Πλατεία Διάκου οι εργατοϋπάλληλοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στις αντεργατικές πολιτικές και απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κλιμάκωση του αγώνα. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν: ΑΛΚΑΤΕΛ 100%, ΛΑΡΚΟ 90%, ΣΟΥΛΙΣ 90%, Τράπεζες 50%, ΔΕΥΑΛ 75%, ΟΤΕ 25%.

Στη Φωκίδα, τη συγκέντρωση διοργάνωσε η ταξική πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ στην πλατεία Λαού και παρά τον υπονομευτικό ρόλο της φιλοκυβερνητικής μειοψηφίας, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, καταδικάζοντας τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και απαιτώντας την απόσυρση του εργατικού εκτρώματος και την κλιμάκωση των αγώνων για να μπει φραγμός στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Απαίτηση των συγκεντρωμένων: Να μη συμμετέχει η πλειοψηφία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στον «κοινωνικό διάλογο» ξεπουλήματος των συμφερόντων των εργαζομένων.

Τέλος, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Αλιβέρι από το Σωματείο Οικοδόμων, με ομιλητή τον πρόεδρό του, Β. Κέκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ