Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Χρέος μας ... η ζωή

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο οικονομικό χρέος να μας κάνει να εγκαταλείψουμε το χρέος μας απέναντι στη ζωή».

Την απόφασή τους να αντισταθούν στη συρρίκνωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε μια περίοδο που τα προβλήματα χρήσης ουσιών, ψυχικής υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού θα οξυνθούν, επισήμαναν χτες οι εκπρόσωποι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου σκιαγραφήθηκε η όξυνση των πολύπλευρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εξαρτημένοι και οι οικογένειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ηδη οι πρώτες επιπτώσεις είναι εμφανείς στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, καθώς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρουν δουλειά ακόμη και οι απεξαρτημένοι που διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εργασιακή εμπειρία. «Υποσκάπτεται το κίνητρο προσέλευσης και παραμονής σε θεραπεία, γιατί οι μελλοντικές προοπτικές εργασιακής ένταξης διαγράφονται δυσοίωνες», είπαν οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις στον οργανισμό έχουν «παγώσει» εδώ και 4 χρόνια, το ίδιο και η κρατική επιχορήγηση, ενώ η προσέλευση σε όλες τις μονάδες του Κέντρου παραμένει υψηλή (3.182 έφηβοι και ενήλικες χρήστες ουσιών απευθύνθηκαν το 2009 στα Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα. 1.085 άτομα έλαβαν υπηρεσίες ψυχικής απεξάρτησης στις θεραπευτικές του κοινότητες). Την ίδια στιγμή η αυξημένη ανάγκη για απεξάρτηση αποτυπώνεται στα 18 αιτήματα προς το ΚΕΘΕΑ απ' όλη την Ελλάδα για τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων και ο Οργανισμός έχει ανταποκριθεί μόλις σε 4 (όχι πλήρη προγράμματα, αλλά συμβουλευτικά) καθώς είναι απαραίτητη η πρόσληψη και εκπαίδευση προσωπικού και η ύπαρξη ανάλογων υποδομών.

«Οι περικοπές στο σύστημα Δημόσιας Υγείας έχουν ήδη καταστήσει δυσκολότερες τις παραπομπές των ατόμων που στέλνει το ΚΕΘΕΑ για ιατρικές εξετάσεις σε νοσοκομεία ή άλλους σχετικούς δημόσιους φορείς», καθιστώντας δυσκολότερη αλλά και δαπανηρότερη τη θεραπεία, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Χαρ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. Ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γερ. Νοταράς, ζήτησε την άμεση ενίσχυση των οργανισμών θεραπείας.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν από τον απολογισμό του ΚΕΘΕΑ για το 2009 είναι: Το 61,7% όσων προσέγγισαν τις υπηρεσίες του Οργανισμού ήταν άνεργοι, η μέση ηλικία διακοπής του σχολείου είναι τα 15 έτη, ένα χρόνο μετά - στα 16 - ξεκινούν τη χρήση ουσιών, το 85,6% αναφέρει ότι ξεκίνησε με κάνναβη. Το 74,4% ανέφερε τουλάχιστον μία σύλληψη στο παρελθόν και το 42,7% τουλάχιστον μία καταδίκη.

Μπόλιασμα της κοινωνίας να πει «όχι σε όλα τα ναρκωτικά»

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή παρουσίαση απουσίαζαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων - πλην του ΚΚΕ - ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Η Λούλα Καρατζά, εκ μέρους του Τμήματος κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού συνεχάρη το ΚΕΘΕΑ για τη δράση του, υπογράμμισε: «Φάνηκε τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται τι κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι η προτεραιότητά τους τα "στεγνά" προγράμματα. Εμείς, ως ΚΚΕ, καταθέσαμε πρόταση νόμου για το θέμα για τις προσλήψεις και μάλιστα τις υποστήριξαν και βουλευτές άλλων κομμάτων και δε στάθηκε δυνατό να πεισθεί ο υπουργός. Περιμένουμε σήμερα, αύριο ότι η κυβέρνηση θα κάνει εξαγγελίες, θα πει ο πρωθυπουργός κάτι για τα ναρκωτικά και πολύ φοβάμαι ότι θα μιλάει πάλι για υποκατάσταση και συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς. Υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Δράσης που ευνοεί την υποκατάσταση».

«Εμείς ως ΚΚΕ - συνέχισε - κυκλοφορήσαμε πρόσφατα μια μπροσούρα που έχει ολοκληρωμένες προτάσεις, προσπαθούμε όσο μπορούμε να παρέμβουμε στο θέμα. Η ΚΝΕ αφιερώνει τα μαθητικά της φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα στο θέμα των ναρκωτικών. Υπάρχει ένας ρόλος δικός σας και ένας ρόλος δικός μας για το πώς θα πρέπει να μπολιάζουμε την κοινωνία σε αυτό που λέει το ΚΚΕ τόσα χρόνια: Οχι σε όλα τα ναρκωτικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ