Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντικομμουνιστική παράκρουση

Στο «σκαμνί» του κατηγορούμενου ο Πρόεδρος της χώρας, γιατί δημόσια αμφισβήτησε τον αντικομμουνιστικό νόμο περί «γενοκτονίας», που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του

Στις 14 Ιούνη ο Βλαντίμιρ Βολοσιούκ, μέλος του εθνικιστικού κόμματος «Λαϊκό Ρουχ της Ουκρανίας», έκανε αγωγή σε δικαστήριο του Κιέβου ενάντια στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, επειδή ο τελευταίος δημόσια αρνήθηκε πως ο λιμός που έπληξε την Ουκρανία την περίοδο 1932-1933 ήταν μια προσχεδιασμένη «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» από το κόμμα των μπολσεβίκων.

Να σημειωθεί πως οι δηλώσεις αυτές του Β. Γιανουκόβιτς είχαν γίνει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τον περασμένο Απρίλη.

Στην αγωγή αναφέρεται πως ο Βολοσιούκ κατηγορηματικά δε συμφωνεί με τη δήλωση που έκανε ο Ουκρανός Πρόεδρος στο Στρασβούργο, δηλώνοντας πως ο λιμός του 1932-1933 δεν ήταν γενοκτονία του ουκρανικού λαού, «αλλά μια κοινή τραγωδία των λαών που κάποτε βρίσκονταν στη σύνθεση της ενιαίας Σοβιετικής Ενωσης» και «από την άποψη αυτή είναι άδικο να χαρακτηρίζεται ως γενοκτονία».

Σύμφωνα με τον Βολοσιούκ, η δήλωση αυτή του νυν Προέδρου έρχεται σε σύγκρουση με το σχετικό νόμο, που είχε προωθήσει ο προκάτοχός του, Β. Γιούστσενκο, ο οποίος προβλέπει την ποινική τιμωρία όσων δημόσια αρνούνται την εκδοχή της «γενοκτονίας». Επίσης, ο Βολοσιούκ σημειώνει πως με την τοποθέτηση αυτή «ο Γιανουκόβιτς, ουσιαστικά, αντιπαρέθεσε τον εαυτό του στη στάση των Κοινοβουλίων της Εσθονίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Γεωργίας, της Πολωνίας, του Περού, της Παραγουάης, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Μεξικού και της Λετονίας, που επίσημα αναγνώρισαν το λιμό ως γενοκτονία του ουκρανικού λαού, καθώς και στη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επίσης αναγνώρισε το λιμό ως έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού και της ανθρωπότητας».

Ο Βολοσιούκ ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει απόφαση που να υποχρεώσει τον Β. Γιανουκόβιτς δημόσια να ζητήσει συγνώμη από τον ίδιο και όλο τον ουκρανικό λαό για τις παραπάνω δηλώσεις του, που, όπως τονίζει, έρχονται σε αντίθεση με το σχετικό ουκρανικό νόμο, αλλά ακόμη και με τις δημόσιες αντικομμουνιστικές τοποθετήσεις των παραπάνω κρατών και του Ευρωκοινοβουλίου!

Οπως έγινε γνωστό, το δικαστήριο της συνοικίας Πετσιόρσκι του Κιέβου, που εξέτασε στις 15/6 την υπόθεση, ανέβαλε την εκδίκασή της για δύο βδομάδες, μετά από αίτημα των δικηγόρων του Προέδρου της Ουκρανίας, που ζήτησαν χρόνο για να γνωρίσουν την υπόθεση.

Ο τραγέλαφος του αντικομμουνιστικού κατήφορου συνεχίζεται...


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ