Παρουσίαση του βιβλίου «Παιδαγωγικό Ποίημα» του Α. Μακάρενκο, στο κατάμεστο «Καμπέρειο Θέατρο», στα Γιάννενα, από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Αυτό το έργο, που περιγράφει το «άλμα» της ανθρωπότητας μέσα από τη ζωή συνηθισμένων ανθρώπων, παιδιών και εκπαιδευτικών στα πρώτα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, όπου παιδιά εγκαταλελειμμένα, «χτυπημένα» από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που κληροδότησε το καπιταλιστικό σύστημα «πλάθονται» με αγωνιστικό πνεύμα, αναπτύσσουν τη συλλογικότητα και αλληλεγγύη, παρουσίασε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο «Καμπέρειο Θέατρο»
Παίρνοντας το λόγο ο Ελισαίος Βαγενάς αναφέρθηκε αρχικά στο εκρηκτικό πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων παιδιών - έφταναν τα 7.500.000 περίπου - που δημιούργησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η στρατιωτική επέμβαση 14 καπιταλιστικών κρατών ενάντια στην μπολσεβίκικη επανάσταση. Η νεαρή εργατική εξουσία έπρεπε να επιλύσει το πρόβλημα των παιδιών που συχνά κατέληγαν σε συμμορίες, που έκλεβαν, επαιτούσαν και εκ των οποίων τουλάχιστον το 10% έκανε και χρήση ναρκωτικών ουσιών.
«Στις δύσκολες αυτές συνθήκες του εμφυλίου πολέμου ο Μακάρενκο αρχίζει να αναρωτιέται και να διερευνά πιθανούς δρόμους του νέου, του σοβιετικού συστήματος διαπαιδαγώγησης», σημείωσε ο ομιλητής και εξήγησε: «Αυτή η προσπάθεια περιγράφεται με μυθιστορηματικό και βιωματικό, γλαφυρό και συχνά χιουμοριστικό τρόπο μέσα από το έργο του Αντόν Μακάρενκο "Παιδαγωγικό Ποίημα" του Σοβιετικού παιδαγωγού. Μέσα από τη ζωή παιδιών και εκπαιδευτικών που δημιούργησαν έναν παιδικό σταθμό (Σταθμό "Γκόρκι") όπου περιγράφονται γεγονότα που δένουν με το σύστημα της παιδικής αγωγής, προβάλλοντας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης με τη δημιουργία παιδικής κολεκτίβας και του εργασιακού πολυτεχνικού σχολείου».
Ο Ε. Βαγενάς αναφέρθηκε στη σύγκρουση του Μακάρενκο με τους εκπροσώπους της «ελεύθερης διαπαιδαγώγησης»: «Στην λεγόμενη "ελεύθερη", "αντιαυταρχική αγωγή" αντιπαρατέθηκε η σκέψη για τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η παιδική κολεκτίβα και η συνειδητή εργασιακή δραστηριότητα στη διαμόρφωση των νεαρών πολιτών του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους». Ο ομιλητής πρόσθεσε ότι η κολεκτίβα «απηχούσε τη συγκεκριμένη εποχή και τα βιώματα της, έδινε τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν μια σειρά προσωπικά γνωρίσματα των αυριανών Σοβιετικών πολιτών, όπως η συμμετοχή στη ζωή της ομάδας, η λογοδοσία και υπευθυνότητα. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν μιλάμε για παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στην παραβατικότητα. Η πειθαρχία, που επιβλήθηκε αρχικά από τον εκπαιδευτικό και στη συνέχεια με την αλύγιστη δύναμη όλης της κολεκτίβας, ήταν στοιχείο της διαπαιδαγώγησης. Ταυτόχρονα τα παραπάνω στοιχεία δεν εμπόδιζαν την ανάπτυξη μιας πολύμορφης πολιτιστικής δραστηριότητας στην "αποικία" των παιδιών. Από το διάβασμα, το θέατρο και τον κινηματογράφο, έως την ζωγραφική, τη μουσική και τον αθλητισμό, τις εκδρομές που ήταν επίσης στοιχεία της διαπαιδαγώγησης, δίπλα στη διδασκαλία των μαθημάτων».
Από την εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης στα Γιάννενα |