Ο Βασίλης Ρώτας στην Αντίσταση (φωτογραφία τραβηγμένη από τον Σπύρο Μελετζή) |
«Η Περιπέτεια» του παλαίμαχου κομμουνιστή αρχιτέκτονα Φοίβου Τσέκερη (Εκδ. «Εντός») είναι μια ιστορική διήγηση αποδίδοντας μέσα από τα προσωπικά βιώματα την οδύσσεια μιας μαρτυρικής και ηρωικής γενιάς.
«Ερως και Ψυχή» (Εκδ. «Στεφανίδη») είναι μία από τις διηγήσεις που συναποτελούν το «μυθιστόρημα» του Ρωμαίου φιλόσοφου και ρήτορα Απουληίου Λεύκιου (125-180) «Μεταμορφώσεις», εμπνευσμένο από τον ομώνυμο αρχαίο ελληνικό μύθο και παραμύθι, που αποδόθηκε στα ελληνικά από την Ζωή Βαλάση με θαυμάσιες υποβλητικές εικόνες της Φωτεινής Στεφανίδη.
Το τέταρτο βιβλίο μας πάει στην ελληνική αρχαιότητα του 5ου αιώνα π.Χ. με τη Δίκη του Αλκιβιάδη, του Ροβήρου Μανθούλη (Εκδ. «Πύλη»), ένα σύνολο από πολιτικές δίκες για το μέγα σκάνδαλο τρομοκρατίας και ιεροσυλίας του 415 π.Χ., με τα λόγια του συγγραφέα.
Σύντομες αναφορές θα γίνουν και στα μυθιστορήματα «Οι θρύλοι της Αραβίας» της Δήμητρας Πέτρουλα (εκδ. «Σύγχρονη Εποχή») και «Μαϊάμι και πάλι» του Κουβανού Λεονέλο Αβέγιο Μέσα (εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»).
Στον θεατρικό συγγραφέα, ποιητή, κριτικό, μεταφραστή και αγωνιστή του ΕΑΜ Βασίλη Ρώτα θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στον «902 Αριστερά στα FM».
Ο Βασίλης Ρώτας γεννήθηκε στις 5 του Μάη του 1889 στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Με μακρά θητεία στο στρατό - λόγω και των γεγονότων της πολυτάραχης εποχής του - αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία και στο θέατρο μετά την αποστράτευσή του.
Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ, όπου προσέφερε πολιτιστικό έργο πολύ μεγάλης σημασίας.
Με πλήθος δημοσιεύσεων ο Βασίλης Ρώτας υπήρξε επίσης ιδρυτής του Λαϊκού Θεάτρου Αθηνών (1930-1937), που όμως έκλεισε με την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής οργάνωσε το Θεατρικό Σπουδαστήριο με συνεργάτες τον Μάρκο Αυγέρη, την Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Αντώνη Φωκά, τον Μάνο Κατράκη, κ.ά., και το Θέατρο στο Βουνό (1944, με τη συνεργασία μελών της ΕΠΟΝ) και έδωσε θεατρικές παραστάσεις στο βουνό. Δίδαξε επίσης στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Πειραιώς.
Επίσης, στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου πέρασε για τις μεταφράσεις των έργων του Σαίξπηρ, ενώ ιστορική έμεινε και η μετάφρασή του της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Ορνιθες» για την παράσταση του 1961 από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Επηρεασμένος περισσότερο από τη λαϊκή παράδοση, το δημοτικό τραγούδι, τα λαϊκά παραμύθια και το Θέατρο Σκιών, παρά από τα αισθητικά ρεύματα της εποχής του, ο Βασίλης Ρώτας εξέφραζε την άποψη ότι «δημιουργός, καταλύτης και αποδέκτης των πάντων είναι ο λαός».
«Εφυγε» στις 30 του Μάη 1977 στην Αθήνα.