ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Να χαμηλώσει τους τόνους με τη σύμμαχο Τουρκία, την οποία φυσικά επιδιώκει να αξιοποιήσει στην προσπάθεια προσέγγισης του αραβικού κόσμου και βελτίωσης της εικόνας των ΗΠΑ σ' αυτόν, αποπειράθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να ενημερωθεί «λεπτομερώς», όπως ανακοινώθηκε, για το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την ιρανική ηγεσία (με τη διαμεσολάβηση Τουρκίας - Βραζιλίας) για ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου, μια συμφωνία που δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως, χθες, και ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος Τσάβες.
Στόχος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν, επίσης, και να «εξηγηθεί» στον Τούρκο πρωθυπουργό γιατί η Ουάσιγκτον παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στο Ιράν, αφού, όπως επίσης ανακοινώθηκε, η Τεχεράνη δε δεσμεύεται να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου εντός του εδάφους της και δε δέχεται να συζητήσει με τους «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα - και Γερμανία) όσα τελικά συζήτησε με τις Τουρκία - Βραζιλία. Η κίνηση Ομπάμα έγινε μετά τις οργισμένες δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος, σχολιάζοντας την παρουσίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τις ΗΠΑ σχεδίου ψηφίσματος για νέες κυρώσεις παρά την επίτευξη της συμφωνίας ανταλλαγής, υποστήριξε ότι «αυτές οι κινήσεις υποσκάπτουν τις προσπάθειες ειρήνης και προσδίδουν αναξιοπιστία στη διεθνή κοινότητα».
Στο θέμα αναφέρθηκε, χθες, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά στο σχέδιο απόφασης για τις κυρώσεις και, παράλληλα, μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση και για τη συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου που υπέγραψε το Ιράν, με Βραζιλία - Τουρκία. Ο Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι «η μία διαδικασία δεν αποκλείει την άλλη, και τελικά μπορεί ν' αποφασιστεί ανάλογα με τις συνθήκες τι είναι το ορθότερο». Παράλληλα, επανέλαβε, όπως και το Παρίσι, την έκκλησή του προς την Τεχεράνη να ενημερώσει «τάχιστα» τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Η «ισορροπιστική» και σχετικά «αισιόδοξη» στάση της Μόσχας μπορεί κάλλιστα να ερμηνευτεί και με γνώμονα το ότι, αν υιοθετηθεί, ως έχει, τελικά το σχέδιο ψηφίσματος και εφαρμοστεί, τότε η Ρωσία δε θα μπορεί να πουλήσει, όπως έχει συμφωνήσει, στην Τεχεράνη αντιπυραυλικές συστοιχίες S-300, καθώς το ψήφισμα απαγορεύει την πώληση βαρέος οπλισμού στο Ιράν. Η ρωσική ηγεσία, πάντως, κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει, τον Αύγουστο, την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ιράν, του σταθμού του Μπουσχέρ.
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη κατέστησε σαφές ότι αν υιοθετηθούν και εφαρμοστούν νέες κυρώσεις σε βάρος της, τότε πιθανότατα θα αποσυρθεί από τη συμφωνία που υπέγραψε με Βραζιλία και Τουρκία.