Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΦΟΙ ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ
«Τερτίπια» και απολύσεις

Η νέα ιδιοκτήτρια εταιρία απολύει, ισχυριζόμενη ότι δεν έχει σχέση με τη ΜΙΜΙΚΟΣ

Απολυμένοι εργαζόμενοι της ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ
Απολυμένοι εργαζόμενοι της ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ
Γενική Συνέλευση θα επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης λευκού κρέατος ΑΦΟΙ ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ στη Χαλκίδα, για να διαμορφώσουν τη στάση τους απέναντι στις απολύσεις και στην αλλαγή εργασιακού καθεστώτος που επιβάλλει ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρίας, με τη σύμφωνη γνώμη και της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων!

Η επιχείρηση ΑΦΟΙ ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ - που τελούσε υπό εκκαθάριση εν λειτουργία από την Αγροτική Τράπεζα - εξαγοράστηκε στις 27 Δεκέμβρη, από τη «HELLENIC QUALITY FOODS Ανώνυμος Εταιρία Τροφίμων» (HQF) του ομίλου Φιλίππου. Μετά την εξαγορά, ανακοινώθηκε η απόλυση των 598 εργαζομένων και η επαναπρόσληψη 516, αυτή τη φορά με σύμβαση ορισμένου χρόνου πεντάμηνης διάρκειας! Ο νέος ιδιοκτήτης αρνείται ότι προχώρησε σε απολύσεις, θεωρώντας ότι την απόλυτη ευθύνη την έχει εκκαθαρίστρια Αγροτική Τράπεζα.

Η αγοράστρια εταιρία ισχυρίζεται συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, ότι «η HELLENIC QUALITY FOODS Ανώνυμος Εταιρία Τροφίμων δεν εξαγόρασε την εταιρία ΑΦΟΙ ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ αλλά μόνο το ενεργητικό της (κτίρια, μηχανήματα, εμπορικό δίκτυο κλπ). Κατά συνέπεια, οποιοσδήποτε έχει απαιτήσεις κατά της ΑΦΟΙ ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ θα πρέπει να τις διεκδικήσει από την εκκαθαρίστρια ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ».

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι, μαζί με τους 82 συναδέλφους τους που δεν... επαναπροσλήφθηκαν, κλήθηκαν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, κάτι που όμως δεν έγινε τελικά. Δίπλα τους βρέθηκε ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος κατάγγειλε τη μεθόδευση της νέας εταιρίας και τόνισε ότι ουσιαστικά είναι η διάδοχη επιχείρηση της ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ και ότι δεν μπορεί να κάνει τόσες απολύσεις. Ο συνδικαλιστής μίλησε με τους εργαζόμενους και με τη διοίκηση του σωματείου για την κατάσταση.

Σε δήλωσή του στον « Ρ», ο Γ. Σταυρόπουλος τόνισε, ότι «ο κυβερνητικός και εργοδοτικός εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων δεν έχει όρια. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν χρέος να ανατρέψουν αυτά τα παιχνίδια, αλλά και τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές που είναι πρωταγωνιστές σ' αυτά. Εάν οι εργαζόμενοι θέλουν, μπορούν αλλάξουν την κατάσταση και μέσα από την εμπειρία τους να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο των πολιτικών και συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων».

Από τους 82 εργαζόμενους που δεν επαναπροσλήφθηκαν, οι 53 ήταν οδηγοί των ψυγείων διανομών και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι. Οπως κατήγγειλαν, ο καινούριος ιδιοκτήτης τους απέλυσε ως υπεράριθμους, ενώ έχει προσλάβει στις κεντρικές του εγκαταστάσεις στη Μαγούλα οδηγούς μέσω επιδοτούμενου προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Πολλοί εργαζόμενοι εξέφρασαν και τη διαμαρτυρία τους για τη διοίκηση του σωματείου, η οποία αν και γνώριζε τις εξελίξεις, όχι μόνο δε συγκάλεσε Γενική Συνέλευση για να ενημερωθούν, αλλά τους παρότρυνε, επιπλέον, να υπογράψουν την καταγγελία σύμβασης ως μοναδική λύση. Αισθητή ήταν και η απουσία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, που με τη στάση του διευκόλυνε την κατάληξη αυτή.

Αποκαλυπτικά είναι και αυτά που είπαν στο «Ρ» οι ίδιοι οι εργαζόμενοι: «Είμαι 29 χρόνια σ' αυτή την επιχείρηση. Δεν ξέρω πώς θα ζήσω τώρα την οικογένειά μου. Οπου και αν πήγα για δουλιά δε με θέλουν γιατί είμαι μεγάλος», είπε ο Ν. Βέττας. Στην ίδια κατάσταση είναι και ο Γ. Δάβρας, ο πιο παλιός οδηγός με 30 χρόνια προϋπηρεσία: «Είμαι 54 χρονών και με πετάνε στο δρόμο. Κανείς δε με θέλει για δουλιά σ' αυτή την ηλικία». Ο Μ. Κουβαρτζής , επισήμανε: Εχω δύο παιδιά και η γυναίκα μου δε δουλεύει. Δεν ξέρω πώς θα επιβιώσουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ