Τετάρτη 19 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναταράξεις από τη δημαγωγία της «αυτοκάθαρσης»

Στελέχη του κόμματος βλέπουν πίσω από τις αποφάσεις Σαμαρά την προσπάθειά του να ελέγξει πλήρως το εσωτερικό πεδίο

Εντονες διεργασίες και αντιδράσεις, που προς το παρόν παραμένουν στο παρασκήνιο, έχει προκαλέσει η απόφαση του Αντ. Σαμαρά να «αξιολογηθούν» από την αρχή όλοι οι υποψήφιοι «γαλάζιοι» βουλευτές. Πέραν όλων των άλλων, οι διεργασίες αυτές επιβεβαιώνουν και τον επίπλαστο χαρακτήρα της δήθεν «αυτοκάθαρσης», την οποία επιστρατεύουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να απορροφήσουν τους κραδασμούς στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Πολλοί βουλευτές στη ΝΔ διακρίνουν πίσω από την κίνηση του προέδρου της ΝΔ τη βούλησή του να προχωρήσει στην ισχυροποίηση της θέσης του στο κόμμα ενόψει και του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ στα τέλη του επόμενου μήνα. Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς πάντως επιμένει στην απόφασή του υπογραμμίζοντας ότι αφορά τους πάντες, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν εξαιρείται ούτε ο Κ. Καραμανλής. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι από την απόφαση αυτή «δεν εξαιρείται απολύτως κανένας».

Ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι τελικά ο ίδιος θα αποφασίσει για το ποιος θα είναι υποψήφιος ακόμα και από τους νυν βουλευτές. «Οι βουλευτές, με βάση το Καταστατικό, περνάνε, τελικά, από την κρησάρα του Πολιτικού Συμβουλίου και του αρχηγού του κόμματος, ο οποίος και έχει καταστατικά την υποχρέωση να αποφασίσει αυτός μόνος του. Την αξιολόγηση όλων των υποψηφίων καταστατικά είμαι υποχρεωμένος να την κάνω στο τέλος εγώ», τόνισε.

Πάντως, μια σειρά βουλευτές, ιδιαίτερα όσοι είχαν «εκτεθεί» στις εσωκομματικές εκλογές υπέρ της Ντ. Μπακογιάννη, εκτιμούν ότι με την κίνησή του αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ τους εξωθεί στην έξοδο από το κόμμα, αφού εμμέσως πλην σαφώς τους διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Γενικότερα πάντως ο πυρετός στο εσωτερικό της ΝΔ ανεβαίνει ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στις 29 του μήνα. Πάντως, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και εκ των υποψήφιων αρχηγών της ΝΔ, Π. Ψωμιάδης, ζήτησε την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών και του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ με επιστολή που έστειλε στον Αντ. Σαμαρά. Ο λόγος που επικαλείται είναι «τα υφιστάμενα κοινωνικά προβλήματα που έχουν απομακρύνει τελείως το ενδιαφέρον του κόσμου από τις εσωκομματικές διαδικασίες».

Την άποψη ότι «η κυβέρνηση μοιραία θα οδηγηθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, ενδεχομένως και με άλλες πολιτικές δυνάμεις» εξέφρασε (στο «Κανάλι 1») ο βουλευτής Θ. Γιαννόπουλος, εκτιμώντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πάρει μόνη της μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ