Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Εκβιάζουν με απολύσεις ζητώντας μείωση της φορολογίας τους

Εκβιάζοντας απροκάλυπτα με κύμα απολύσεων, οι εμποροβιομήχανοι ζητούν και νέα φορολογικά προνόμια, με αιχμή του δόρατος την προκλητική μείωση των φορολογικών συντελεστών των κερδών τους. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλου στη διάρκεια εκδήλωσης του Επιμελητηρίου για τις εξελίξεις στο φορολογικό. Ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων σε μια προκλητική επίδειξη θράσους και ξετσιπωσιάς του μεγάλου κεφαλαίου που αποκαλύπτει την κλιμάκωση των αξιώσεών του την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η άγρια επίθεση στα λαϊκά στρώματα και στα δικαιώματα των εργαζομένων, εμφάνισε ως ...θύματα τους θύτες, λέγοντας ότι «η ελληνική επιχείρηση βρίσκεται στο σημείο που δεν αντέχει πλέον άλλα χτυπήματα» και ότι «είδαμε ξανά τις επιχειρήσεις να μπαίνουν στο στόχαστρο». Εκανε λόγο για «άκρως επικίνδυνη πολιτική» και απαίτησε «ριζική εξυγίανση και αναβάθμιση» του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης προνομιακής φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εμποροβιομήχανοι ζητούν μεταξύ άλλων:

  • Μείωση της φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών με πρόσχημα ότι είναι αποτρεπτικά για επενδύσεις στη χώρα.
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών που ήδη φορολογούνται με 25% και συνεχίζουν να μειώνονται μέχρι το 20%. Οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν ουσιαστικά το ποσοστό της φορολόγησης να διαμορφωθεί στο 5%-15%, ζητώντας το 80% των αδιανέμητων κερδών να χρησιμοποιείται ως αποθεματικό για τρία χρόνια που θα φορολογείται με 5% και εφόσον χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις να κεφαλαιοποιείται χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση. Σε περίπτωση, λένε, που μετά την τριετία υπάρχει ακάλυπτο ποσό αποθεματικού αυτό να φορολογείται με 15%.
  • Επιπλέον προνόμια εν είδει «κινήτρων» για συγχωνεύσεις και δημιουργία επιχειρηματικών ομίλων, για τη διευκόλυνση δηλαδή της συγκέντρωσης και της γιγάντωσης των μονοπωλίων.
  • Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 20% στη φορολογία εισοδήματος από επιχειρηματικές δραστηριότητες εταιρειών.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου κερδών από 80% σε 50%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ