Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε»

«Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε», φώναξαν χτες με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, οι μικροί μαθητές του 2ου Δημοτικού Αγ. Δημητρίου
«Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε», φώναξαν χτες με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, οι μικροί μαθητές του 2ου Δημοτικού Αγ. Δημητρίου
«Τα παιδιά απαιτούν τα σχολεία να φτιαχτούν». Αυτό το σύνθημα αντήχησε από τα στόματα δεκάδων μικρών μαθητών του 2ου Δημοτικού σχολείου Αγ. Δημητρίου (Μπραχάμι), που συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το Δημαρχείο, μαζί με τους γονείς και δασκάλους τους, απαιτώντας λύση στο σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Το 2ο Δημοτικό στεγάζεται εδώ και χρόνια στο ίδιο κτίριο με δυο ΤΕΕ και μια Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα προβλήματα αυτής της συστέγασης συνεχώς οξύνονται. Οπως καταγγέλλουν γονείς και καθηγητές, τα παιδιά βρίσκουν συχνά κατεστραμμένες τις ζωγραφιές και τις εργασίες τους, αντίκρισαν καμένες τις κουρτίνες στις αίθουσες, βρίσκουν «γραμμένα τα θρανία, με φράσεις που και μεγάλοι όταν τις βλέπουν, κοκκινίζουν».

Επιπλέον, λόγω της λειτουργίας των ΤΕΕ στο ίδιο κτίριο, δεν υπάρχει ούτε μια αίθουσα κενή ώστε να λειτουργήσει το τμήμα διευρυμένου ωραρίου και να παραμένουν τα παιδιά των εργαζόμενων γονέων στο σχολείο. Ετσι, μόλις τελειώσει η πρωινή βάρδια, η δασκάλα αναγκάζεται να τα μεταφέρει σε άλλο κτίριο μέχρι τις 4 το μεσημέρι που διαρκεί η «φύλαξη».

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου έχει ξεκινήσει από το 1994 τις προσπάθειες για να υπάρξει λύση. Ομως εδώ και έξι χρόνια το μόνο που συνάντησε είναι η αδιαφορία των αρμοδίων, που οδήγησε γονείς, μαθητές και δασκάλους στο δρόμο. «Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε» φώναζαν χτες οι μικροί μαθητές, απαιτώντας «καλύτερα σχολεία σ' αυτή την κοινωνία» και «να φτιαχτεί το 2ο», γιατί «δεν πάει άλλο».

Η αγανάκτηση φουντώνει, καθώς έχουν αγοραστεί οικόπεδα για τα δύο ΤΕΕ, καθώς και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, που στεγάζεται αυτή τη στιγμή σε διπλανό κτίριο του 2ου Δημοτικό Αγ. Δημητρίου. Ομως, το υπουργείο Παιδείας δε διαθέτει σχέδιο και κονδύλια για να χτιστούν αυτά τα σχολεία και να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα λειτουργίας τους.

Αλλά ούτε καν η προσωρινή λύση της μεταστέγασης δεν προχωράει, με ευθύνη των δημάρχων Αγ. Δημητρίου και Δάφνης και της Νομαρχίας. Η Επιτροπή Παιδείας του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Δημητρίου, αν και έχει βγάλει μια σχετική απόφαση για την ανακούφιση του προβλήματος στο 2ο Δημοτικό, «δεν ενδιαφέρθηκε παραπέρα ούτε καν για την υλοποίηση της δικής της απόφασης», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, Γ. Φωτεινογιαννόπουλος. Στη χτεσινή κινητοποίηση συμπαραστάθηκε και ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Νέα Πορεία», Χρήστος Λογαράς.

Οι αντιδήμαρχοι χτες (για άλλη μια φορά), αρκέστηκαν να ακούσουν τα αιτήματα των γονιών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν εκ νέου παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ