Πρόγραμμα χρηματοδότησης οργανώσεων νέων για πρωτοβουλίες και δράσεις που θα υλοποιούν πλευρές της κυρίαρχης πολιτικής, εξήγγειλε η Γενική Γραμματεία
Πρόκληση αποτελεί το υπό διαβούλευση «Πρόγραμμα Υποστήριξης Πρωτοβουλιών για Νέους 2010», της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ) καθώς μέσα από αυτό επιχειρείται ανοιχτά να γίνει συνείδηση, η εκμετάλλευση και να προωθηθεί με μανδύα προοδευτισμού η ολέθρια για τα λαϊκά συμφέροντα στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ΜΚΟ, «Τοπικών Συμβουλίων Νέων», συλλόγων και σωματείων που τα μέλη τους είναι νέοι έως 30 ετών (εκτός από πολιτικές νεολαίες, συνδικαλιστικές οργανώσεις και αθλητικά σωματεία). Η χρηματοδότηση της ΓΓΝΓ θα δίνεται στις οργανώσεις αυτές για να υλοποιηθούν δράσεις στους εξής γενικούς άξονες: Εργασιακές σχέσεις, απασχόληση, καταπολέμηση της ανεργίας - «κοινωνική ενσωμάτωση», καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού - οικολογική συνείδηση, πράσινη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή, περιβάλλον.
Είναι άκρως αποκαλυπτικές οι δράσεις που προτείνονται από τη ΓΓΝΓ στον άξονα «Εργασιακές σχέσεις - Απασχόληση - Καταπολέμηση της ανεργίας». Σε μία περίοδο, που η ανεργία των νέων - σύμφωνα με επίσημα στοιχεία - ξεπερνά το 30% και όλο ανεβαίνει, αθωώνουν την αιτία που τη γεννά (που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα) και παρουσιάζουν σα λύση τη «βελτίωση των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των νέων» και την «προσφορά σύγχρονων και καινοτόμων γνώσεων», στέλνοντας τους νέους στη διά βίου μάθηση και σπέρνοντας την ψευδαίσθηση ότι τάχα το κεφάλαιο θα μοιραστεί τον πλούτο του με τους εργάτες και θα σεβαστεί τα δικαιώματά τους αν αυτοί είναι «καταρτισμένοι».
Παράλληλα, εμφανίζει σαν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας τη «διεύρυνση των δυνατοτήτων απασχόλησης των νέων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας». Οπως έχει αποκαλυφθεί, η «κοινωνική οικονομία» αποτελεί επεξεργασμένο σχέδιο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του για να διαχειριστούν τα προβλήματα που δημιούργησαν, προωθώντας ταυτόχρονα τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μέσα από αυτή, η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών περνά στην αρμοδιότητα επιχειρήσεων που εμφανίζονται να επιτελούν κοινωνικό έργο και απασχολούν εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις ή και εντελώς τσάμπα, στο όνομα μάλιστα της καταπολέμησης της ανεργίας. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης είναι ότι τελικά ούτε πρόνοια θα υπάρχει όπως την χρειάζεται ο λαός, ούτε δουλειά με δικαιώματα. Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει επίσης «πληροφόρηση για τα εργασιακά δικαιώματα και την συμβουλευτική υποστήριξη των νέων εργαζόμενων» στα μέτρα βέβαια του συστήματος και γενικά «βελτίωση των δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας».
Μνημείο υποκρισίας είναι και ο δεύτερος άξονας που αναφέρεται στην «Κοινωνική ενσωμάτωση, Καταπολέμηση του Κοινωνικού Αποκλεισμού» και περιλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν «στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο», «στην κοινωνική ενσωμάτωση και επανένταξη των νέων με λιγότερες ευκαιρίες και υψηλό κίνδυνο περιθωριοποίησης», «στην αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής», «στην ενημέρωση/ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων λόγω φύλου, αναπηρίας, θρησκεύματος, ασθένειας, σεξουαλικού προσανατολισμού, οικογενειακής/ κοινωνικής κατάστασης, στην καταπολέμηση της φτώχειας παιδιών και νέων». Δηλαδή, προωθούν το μοίρασμα της φτώχειας, το να γίνει υπόθεση τοπική η «αλληλεγγύη» αντικαθιστώντας την υποχρέωση της πολιτείας για στέρεους και αποτελεσματικούς θεσμούς που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες.
Ο τρίτος άξονας αφορά σε «οικολογική συνείδηση, πράσινη ανάπτυξη» κ.τ.λ. και προτείνονται δράσεις που αποσκοπούν «στη μείωση του οικολογικού ελλείμματος (προστασία του περιβάλλοντος, αναδάσωση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση υλικών, ενίσχυση υδατικών αποθεμάτων και βιοποικιλότητας κ.ά.)», «στην προώθηση μιας νέας οικολογικής κουλτούρας, ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας απέναντι στο περιβάλλον». Οσα αναφέρονται για το πρόγραμμα διαπνέονται από το πνεύμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζητήματα «ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας», αθωώνοντας το μεγάλο κεφάλαιο που ρημάζει γη, νερό και αέρα για τα κέρδη του. Τελικά παραπέμπει τους νέους στις διάφορες ΜΚΟ που προωθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Είναι φανερό λοιπόν, τόσο από την ίδια τη φύση του προγράμματος (πρόγραμμα χρηματοδότησης δράσεων) όσο και από το περιεχόμενο του προγράμματος που περιγράφεται με τις παραπάνω δράσεις, ότι πρόκειται για ένα κάλεσμα της ΓΓΝΓ προς κάθε σύμφωνη με την πολιτική τους επιχείρηση που αυτολανσάρεται ως «οργάνωση νεολαίας», να αναπτύξει πρωτοβουλίες και να πληρωθεί για τις υπηρεσίες της στην κυρίαρχη πολιτική. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΓΓΝΓ για το πρόγραμμα είναι 600.000 ευρώ (αν το σκεφτούμε σε δραχμές δηλαδή, είναι πάνω από 200.000.000!) και κάθε πρόταση μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ποσό από 25.000 έως 45.000 ευρώ, αναλόγως κάποιων προϋποθέσεων.